Folguera convida a la desobediència per experimentar dins de l'art en el Festival Intangible

REDACCIÓ
Publicat: 
09-10-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Folguera convida a la desobediència per experimentar dins de l'art en el Festival Intangible
    Peu de foto: 
    Festival Intangible
  • Folguera convida a la desobediència per experimentar dins de l'art en el Festival Intangible
    Peu de foto: 
    Festival Intangible

“Us convido a la desobediència per poder experimentar lliurement dins del món de l’art i la creativitat. Només desobeint trenquem les barreres establertes i acabem amb la monotonia. La desobediència és necessària per experimentar, per crear”. Així de taxativa ha estat la lleidatana Antònia Folguera, comunicadora i comissària del Sónar+D, a la conferència que ha ofert aquest matí a una seixantena d’alumnes de Realització de Projectes d’Audiovisuals i Espectacles d’Ilerna, amb el títol “Sobrevolant el Sónar+D”.

Folguera ha centrat la xerrada en la seva experiència com a comissària del Sónar+D, que ha definit com “la cuina del Sónar”, on els músics i els djs, en lloc de tocar o punxar, fan classes magistrals, “on als escenaris, en lloc de concerts hi ha conferències que trenquen amb els esquemes típics”, ha dit. “El Sónar+D és una trobada indisciplinar on conflueixen especialistes de molts àmbits diferents –artistes visuals, músics, enginyeres, hackers, programadores, periodistes, filòsofs, científics, etc.–, per explorar el present de la creativitat i imaginar nous futurs”, afegeix.

Alba G. Corral, Anna Carreras i Laura Ginès, caps de cartell d’Intangible
Peu de foto: 
Foto: Ajuntament de Lleida

La comunicadora lleidatana considera que el Sónar+D és la intersecció perfecta entre la tecnologia, l’art, la música i la creativitat, i ha posat exemples de com s’utilitza actualment la tecnologia creativa dins de l’art i la música. “Les necessitats creatives fan que la tecnologia avanci, i el món de l’audiovisual és un bon exemple de com i cap a on avança la investigació”, comenta.   

“El present i futur està a experimentar el món amb els sentits, en tenir experiències colpidores que ens belluguin els sentits. La tecnologia treballa per fer-ho possible, per aclaparar els nostres sentits, amb formats molt diferents dels habituals. Anem cap a la multisensorialitat; l’entreteniment pla i la frontalitat desapareixen”, ha assegurat. 

Antònia Folguera, a més de comissària i comunicadora, crea els continguts de conferències, pòdcasts i programes de ràdio. El seu treball es mou a través dels terrenys de l’art i la cultura digitals, la comunicació i la música electrònica. Forma part dels equips curatorials d’Eufònic (Terres de l’Ebre) i STRP (Eindhoven), i de les beques de l’Ajuntament de Barcelona La Capella Barcelona Producció. També forma part de la XRCB (Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona), una plataforma de podcàsting comunitària, ètica i per al bé comú. Entre altres coses, a la xarxa prototipen i investiguen la ràdio del futur. Fa pòdcasts i ràdio en directe, i presenta i modera tota mena d’esdeveniments culturals i tecnològics.

La conferència d’Antònia Folguera “Sobrevolant el Sónar+D”, que s’ha retransmès en Streaming, s’emmarca dins de les activitats organitzades a l’INTANGIBLE_festival d’art_tecnologia. El festival enguany està dividit en dues parts: l’INTANGIBLE_Lab, del 5 al 29 d’octubre, que aglutina instal·lacions artístiques i activitats formatives –com és el cas d’aquesta conferència d’Antònia Folguera–, i l’INTANGIBLE_Fest, del 25 al 29 d’octubre, amb performances audiovisuals, concerts, conferències, etc.

Fins al dia 29 d’octubre, a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament, a C/ Blondel, 40, es poden contemplar les instal·lacions artístiques de les tres caps de cartell d’aquesta edició: Alba G. Corral, Anna Carreras i Laura Ginés, com també l’obra del fotògraf Chema Madoz. Antoni Pinent, curador d’art contemporani i artista multidisciplinari, és el director del festival, organitzat per l’Ajuntament de Lleida amb el suport de la Fundació La Caixa, la Fundació Sorigué, la Fundació Joan Oró, la Universitat de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà