ℹ️ 10 maneres de detectar amistats i seguidors falsos a les xarxes socials

REDACCIÓ - AMIC - Tecnonews
Publicat: 
01-11-2023
Actualitzat: 16-11-2023 12:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ 10 maneres de detectar amistats i seguidors falsos a les xarxes socials
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Al voltant de 4.500 milions de persones a tot el món, gairebé el 55% de tota la població global, tenen almenys un compte en alguna de les principals xarxes socials, i passen en elles entorn de dues hores i mitja cada dia llegint notícies, compartint històries i intercanviant imatges amb seguidors i amistats, o els qui diuen ser-ho. I és que aquestes plataformes, com Twitter, Instagram o TikTok, s'han convertit en un planter d'enganys i estafadors, on abunden les pràctiques fraudulentes i les activitats malicioses.

Els ciberdelinqüents utilitzen perfils a les xarxes socials, sovint registrats i administrats per bots automatitzats, per a fer-se passar per amics o seguidors legítims i enviar spam als usuaris amb ofertes molt cridaneres, enllaços clickbait, estafes romàntiques i moltes altres més. Si bé aquestes estafes habitualment estan orientades a enllaços en els quals quan fas clic es desencadena una descàrrega de malware encoberta o que lliura voluntàriament informació personal, com una oportunitat falsa d'inversió en criptomonedes, també són molt comunes altres com el frau romàntic.

"La creixent adopció de les xarxes socials a tot el món ha generat un escenari en el qual els ciberdelinqüents estan aprofitant aquestes plataformes per a dur a terme una gran quantitat d'activitats malicioses. Malgrat que totes les plataformes de xarxes socials estan millorant en l'eliminació de perfils i comptes fraudulents, el gran volum d'usuaris globals, la naturalesa dinàmica del contingut generat pels usuaris i l'agilitat dels actors maliciosos fan que la vigilància d'aquestes plataformes sigui extremadament desafiadora per als proveïdors. Per aquests motius, és important que els usuaris estiguin atents i prenguin mesures per a evitar caure en els paranys preparats pels ciberdelinqüents.", comenta Josep Albors, director de Recerca i Conscienciació d'ESET España.

No tot és el que sembla a les xarxes socials

Per a evitar caure en les xarxes dels falsos amics i seguidors que busquen apropiar-se dels diners i les dades dels usuaris, ESET, companyia líder en ciberseguretat, ofereix una llista de 10 senyals per a detectar als ciberdelinqüents en les xarxes socials:

  1. Una biografia inusual: Els comptes falsos acostumen a tenir biografies copiades i modificades obtingudes de diverses fonts, la qual cosa porta a una mescla incongruent d'oracions. També cal prestar especial atenció als errors tipogràfics, els emojis excessius i l'ús d'un llenguatge molt rebuscat que pugui indicar que es tracta d'un bot.
  2. Estafes romàntiques: Els ciberdelinqüents poden usar perfils falsos, la qual cosa comunament es coneix com a catfishing, per a entaular una relació romàntica amb la víctima abans de demanar-li que, per exemple, els transfereixi diners. En aquest sentit, una cerca inversa d'imatges ha de ser el primer pas davant qualsevol senyal de desconfiança.
  3. Un gran desajustament entre "seguidors" i "seguint": Això és particularment freqüent a Instagram. Els comptes de correu brossa seguiran automàticament a centenars o milers d'usuaris, però molt pocs els seguiran de tornada.
  4. Foto de perfil d'un amic: A vegades els ciberdelinqüents intenten clonar el compte d'un amic per a enviar un missatge urgent fingint que està en problemes i necessita diners. Caure és més fàcil del que sembla, per la qual cosa és fonamental examinar detalladament el compte que envia el missatge.i verificar-ho a través d'un altre canal abans de realitzar qualsevol acció.
  5. Spam per missatge directe (DM): Els comptes fraudulents sovint intenten enviar missatges directes amb ofertes falses que animen a escriure a una altra persona o visitar un lloc web per a obtenir més informació. Aquests comptes a les quals redirigeixen també són falses i s'utilitzen habitualment per a oferir ofertes molt suculentes, que en realitat són des de fraus d'inversió en criptomonedes fins a estafes minoristes.
  6. Sense marca de verificació oficial: Instagram, Facebook i X (Twitter), per exemple, tenen insígnies o marques de verificació per a identificar els comptes oficials d'empreses, celebritats i altres. Si un compte que pretén ser una organització o un individu reconegut es posa en contacte, però no presenta cap d'aquests, és probable que sigui un impostor.
  7. Activitat de publicació: Els comptes falsos acostumen a publicar molts continguts en una única vegada, a vegades amb subtítols similars o idèntics, i després es mantenen inactius per molt de temps o, fins i tot, pot ser que no publiquin en absolut. És prioritari comprovar la quantitat, la qualitat i la cadència de qualsevol publicació.
  8. Ofertes de regals gratis: Els comptes que ofereixen obsequis i/o diners en efectiu, normalment a canvi de completar una senzilla enquesta, sovint són ciberdelinqüents que es fan passar per una marca de renom per a estafar als usuaris o obtenir la seva informació personal.
  9. Articles amb grans descomptes: Els comptes falsos també poden promocionar articles de luxe que han estat molt rebaixats, però recorda que, si una oferta és massa bona per a ser veritat, en general serà falsa.
  10. Comentaris aleatoris: Si algú deixa comentaris en les publicacions que no estan relacionats amb ella o són d'usuaris amb noms estranys i/o de desconeguts, el més probable és que sigui un compte fraudulent.

Com denunciar els comptes falsos

Les plataformes de xarxes socials, com Instagram i LinkedIn, busquen contínuament maneres de millorar la verificació dels comptes i d'expulsar als bots i els usuaris fraudulents. No obstant això, una de les eines més efectives que tenen actualment per a detectar els comptes falsos són els mateixos usuaris de les plataformes. Per això, ESET recorda que és molt important que es denunciï qualsevol activitat maliciosa seguint els següents procediments:

  • Facebook: Fent clic en el botó amb tres punts en la part inferior de la foto de perfil es pot trobar l'opció "Buscar ajuda o denunciar" o "Denunciar pàgina". Si algú suplanta la nostra pròpia identitat, podem recórrer a aquesta pàgina.
  • X (abans Twitter): A través del seu centre d'ajuda es pot informar de qualsevol mena d'incidència. També, fent clic en els tres punts al costat del nom del compte i seguint les instruccions.
  • Instagram: Com en els casos anteriors, es pot notificar qualsevol incidència fent clic en els tres punts al costat del nom del compte i després a "Denunciar". Per a denunciar un compte que suplanta la nostra identitat es pot fer a través d'aquest enllaç.
  • LinkedIn: Fent clic al "Més" sota el nom del compte i en acabat a "Denunciar/Bloquejar".

"L'antídot més efectiu que tenim per a combatre la presència de seguidors fraudulents en les xarxes socials consisteix a mantenir els nostres perfils privats i realitzar una recerca exhaustiva abans d'acceptar qualsevol sol·licitud de seguiment. És veritat que la vida a vegades va molt de pressa i no sempre tenim el temps suficient per a fer-lo, per això recomanem tenir en compte tots aquests consells per a garantir una experiència en línia més segura", conclou Josep Albors.

Comparteix

També t'interessarà