Intech3D, joves de Lleida amb creativitat i visió de futur

Mònica Mombiela
Publicat: 
31-01-2017
Actualitzat: 27-02-2017 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Intech3D, joves de Lleida amb creativitat i visió de futur

Intech 3D és una firma instal.lada al Centre d'Empreses Innovadores de la Caparrella que desenvolupen idees per aplicar la tecnologia 3D a les diferents empreses del territori. Els impulsors, John Amin, Joan Folguera, Sebastià Serrano i Francesc Adell ens han explicat les prestacions revolucionàries de la tecnologia 3D. INTECH3D, que forma part de la Xarxa Ceei que dinamitza GLOBALleida, està especialitzada en la creació i impuls de tot tipus de projectes Innovadors, relacionats amb programes d’Investigació, desenvolupament i Innovació Tecnològica i impressió 3D que ofereixen solucions a empreses 4.0. Actualment a més de treballar en la fabricació de pròtesis humanes amb impressores 3D, també ofereixen el servei de consultoria tecnològica, amb assessorament en qualsevol tipus d’empreses en l’elecció de maquinària adaptable a les necessitats reals. En Francesc Adell, director comercial de la firma ens explica quines són les finalitats dels seus productes i en Joan Folguera, director tècnic sobre els avantatges d'aquestes màquines.

  • Quin tipus de clients teniu?

F.A: Els nostres clients són empreses que fan tot tipus de serveis. Tenen un departament de i+D i llavors necessiten prototips potser per llençar al mercat productes nous. La gràcia d'utilitzar una impressora 3D és que les firmes poden tenir un prototip d'un dia per l'altre i a un preu força assequible. Cada cop són més les empreses que veuen una sortida a la impressió 3D, arquitectura per exemple per fer maquetes, medicina, educació i un llarg etcètera. Dos sectors molt forts en aquest àmbit són l'aeroespacial i l'automobilístic perquè tenen una producció additiva i no substractiva 

  • En que us diferencieu d'altres empreses del mercat que treballen amb impressió 3D?

F.A: Una empresa pot vendre impressores 3D però nosaltres el nostre punt fort és que el client pugui implementar el 3D a la seua empresa. Fem un estudi de com poden utilitzar aquesta nova tècnica. 

  • Les impressores 3D poden solucionar problemes quotidians?

F.A: Exacte, et poso un exemple. Tu ara et compres una tele i perds el comandament a distància o se t'espatlla te n'has de comprar un de nou. D'aquí poc tu podràs imprimir un comandament nou compatible amb la teua televisió. Això està englobat dins la producció 4.0. Actualment els joiers utilitzen un tipus de cera per poder fondre i realitzar les joies. Si ho fem amb la impressió 3D hi ha un tipus de resina que es fon igual que aquesta cera. Què passa? Doncs que es redueix el temps de confecció i també el preu perquè el material resulta més econòmic. 

  • La fabricació 3D també pot comportar un mal ús de la mateixa.

F.A: Una cosa que ha de quedar molt clara és que el material és el motor de la producció additiva. Cada material dóna solució als problemes. La fabricació 3D està creant nous models de negoci, nous experts i donará llocs de treball. Cada cop s'han de formar més impressors 3D per poder ensenyar a usar aquesta maquinària. 

  • La tecnologia 3D fa molts temps que es va inventar...

J.F. Hem vist que no hi ha connexió entre els que fabriquen impressores 3D i la gent que ho pot necessitar. Nosaltres posem en contacte aquests dos factors. Partíem de la producció sustractiva però comportava més costos. Ara el que proposem és una eficiència més gran dins de les firmes. Portem sis mesos junts a nivell de marca. 

  • Quina aplicació pot tenir una impressora 3D en una empresa del sector agroalimentari?

Estem treballant amb una empresa com Rotecna. Es pots innovar moltíssim en aquest camp. Ens basem en el sector de fabricació (molts tipus d'empreses), després hi ha el tema de la medicina. Aquí cal destacar la customització d'algunes protèsis. Actualment una persona que li falta una mà, per exemple només té dos opcions: o comprar una pròtesi funcional que val 30.000 euros o bé una d'estètica que en val 300. Per què no hi ha una solució intermitja? Doncs aquí és on estem treballant nosaltres: en confeccionar amb una impressora 3D una protèsi funcional però amb material molt més econòmic. El que fem ara és a través dels impulsos nerviosos d'un individu poder fer moure la mà biònica.  Ara el model de negoci canvia: nosaltres vam tenir una idea i vam poder entrar en producció amb molts menys diners. 

Recentment han incorporat en la seva carta de serveis la possibilitat d’imprimir en 3D per a professionals d’especialitats medicoquirúrgiques, gràcies a la seva col·laboració amb la signatura DQbito Biomedical Engineering, especialistes en els diferents tipus de biomaterials i les seves aplicacions, tenint en compte que la impressió 3D és molt útil en el camp de la medicina. GLOBALleida com a dinamitzador de la Xarxa Cei, dóna suport a la creació de noves empreses i models de negocis innovadors, i treballa pel foment de la cultura de la innovació a les empreses ja existents per tal d’afavorir la seva competitivitat i la diversificació de l’economia a les Terres de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà