Josep Maria Pelegrí: «Molts diuen que havíem de separar-nos abans de CDC»

María molina
Publicat: 
23-09-2015
Actualitzat: 24-09-2015 9:45
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Josep Maria Pelegrí: «Molts diuen que havíem de separar-nos abans de CDC»

Entrevista a Josep Maria Pelegrí, cap de llista a Lleida per Unió.


Són les primeres eleccions en molt temps a què Unió es presenta sola, tanmateix, les enquestes no són gaire optimistes en els seus resultats, com les valoren?
Per a nosaltres és un indicador, una tendència que hem d'admetre i intentar combatre amb els instruments que tenim. Hem de considerar les últimes tendències de les últimes enquestes i això es pot interpretar en benefici nostre. Les enquestes dels últims tres anys, per exemple la de la Paeria en les eleccions municipals, deien una cosa i després va ser una altra de molt diferent, les de l'ajuntament de Barcelona, les últimes eleccions del 2012 a Catalunya... Hem de saber interpretar-les però els resultats finals són el dia 27.

Què passarà si no tenen representació parlamentària?
Nosaltres som un partit des del 1931 i no sempre hem tingut representació al Parlament i les institucions. Hem de continuar defensant, tinguem o no representació institucional, els ideals, el personalisme comunitari, l'humanisme, economia social de mercat... Hem de continuar treballant perquè Unió tingui reconeixement i pugui explicar-se amb llibertat i respecte.

Tenen alguna previsió del que pugui succeir a Lleida?
Nosaltres no podem, ni crec que ningú pugui perquè la situació és tan nova i el moment polític tan concret que no es poden fer previsions. Convergència i Unió ha deixat d'existir i hi ha una radicalització de la societat en blocs del i del no per la independència. Nosaltres no som partidaris dels blocs, a través del diàleg, el respecte, el consens i l'entesa és com s'ha de construir Catalunya. De fet, Catalunya sempre s'ha construït partint d'aquests instruments. Quan Catalunya ha intentat fer alguna cosa de forma unilateral, no li ha sortit mai bé i crec que les conseqüències que pot portar aquesta actitud unilateral poden ser perjudicials.

El que diuen les enquestes pot ser a causa de la ruptura amb CDC?
No, no, no… la majoria de la gent ens diu aquests dies que aquesta separació s'havia d'haver fet abans. Així de clar, cada dia i moltes vegades. La gent tenia ganes que Unió es presentés en solitari i això és un orgull per a nosaltres i per al que representem.

Com han preparat la seua campanya?
Hem dissenyat una campanya amb moltes trobades, amb contacte directe, personal i pròxim que ens ha permès conèixer el pensament de la gent. Hem fet un esforç per canviar la corbata per la sabata. La gent no s'atreveix a dir en públic el que pensa però sí en aquesta classe de trobades i, en aquest sentit, hi ha molta gent que no ens votarà però diu que el plantejament d'Unió és seriós i amb seny. Volem diputats i vots però només aquest plantejament ja ens dóna resposta per dedicar-nos a la política.

I si el seu vot fos decisiu per tal que Artur Mas fos president?
Nosaltres no donarem suport a una declaració unilateral d'independència. Així de clar. Per què? Perquè podem compartir la diagnosi, estem indignats amb el tracte de l'Estat, però no compartim la teràpia. No seria bo per a Catalunya, amb tot el respecte per a les persones que la defensen. Crec que és just que demanem que es respecti els que no estem a favor de la independència. Se'ns inclou al bloc del no, però no hi som, estem en una situació complexa, segurament incòmoda, perquè no som ni al bloc del ni en el del no. Tenim l'alternativa d'Unió Democràtica.

Pot precisar més aquesta alternativa?
Nosaltres volem canviar, no podem seguir igual, no admetem que l'Estat ens tracti com ho està fent, però pensem que hi pot haver altres solucions que no passin per la declaració unilateral d'independència. El món no està fet de o no, està fet de matisos. La solució passa pel diàleg.

Amb un nou govern a Madrid...
Evidentment… Catalunya sempre ha anat a negociar amb el govern de Madrid. Quan a Madrid no hi havia majories absolutes sempre ha aconseguit beneficis. Si tenim l'experiència, aquest és el camí, més costós i llarg, és possible... Aquest és el camí que ha donat beneficis a Catalunya. En canvi, l'altre no.

I què passa amb Europa?
Hi ha gent que té especial interès per no fer aquest debat i això porta que molta gent tingui dubtes i inseguretat. És molt greu que els polítics tinguin aquesta actitud de no explicar les coses. Dir això és el discurs de la por però no dir-ho és enganyar la gent. Pertànyer o no a la Unió Europea té unes conseqüències i nosaltres hem d'explicar quines són aquestes conseqüències, informació neutral sobre ser o no ser a la Unió Europea, després que es facin les valoracions pertinents.

Com valora la celebració de la Diada d'aquest any. Creu que ha estat partidista?
Sempre l'hem considerat una festa i la reivindicació dels drets de Catalunya per aconseguir la plenitud nacional. En aquest cas, és la Junta Electoral la que diu que hi ha hagut un ús partidista d'aquest acte i també per part de la cadena de televisió pública TV3. Si això ha estat així, algú haurà de tenir la responsabilitat de rectificar-ho. Sincerament, a Unió ens hem sentit molt maltractats amb l'actuació de TV3, però sabrem espavilar-nos sols.

Comparteix

També t'interessarà