La Diputació de Lleida reduirà la contaminació lumínica al voltant del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
22-03-2024
Actualitzat: 22-03-2024 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Diputació de Lleida reduirà la contaminació lumínica al voltant del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch

La Diputació de Lleida ha publicat la licitació del contracte de subministrament de 257 lluminàries, per un import de 69.438,67 €, destinades a disminuir la contaminació lumínica al voltant del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El projecte contempla la instal.lació de les noves lluminàries en els termes municipals de  Vilaller, Senet, Capdella, Espui, la Pobleta de Bellvei  i a la Central de Capdella , amb la finalitat d’adequar-se a la nova classificació de protecció envers la contaminació lumínica E1.

Cal recordar que el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els municipis de la seva àrea d'influència van aconseguir l’octubre de 2018 l'acreditació com a reserva i destinació turística Starlight, un segell que atorga la UNESCO per la qualitat del cel nocturn. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un espai que, per la seva bellesa i característiques, gaudeix d’una qualitat del cel fosc excel·lent i d’una contaminació lumínica pràcticament inexistent.

La contaminació lumínica dificulta la visió del cel nocturn, el qual forma part del paisatge natural i és un bé immaterial i patrimoni comú que cal protegir. A més, un enllumenat nocturn excessiu o incorrecte pot causar molèsties en envair l’àmbit privat i produir impactes ambientals en el ecosistema natural. En projectes de protecció del medi natural nocturn, l’eina adient per a poder conservar i millorar les afectacions al ecosistema és ser zona de protecció màxima envers la contaminació lumínica: Zona E1.

L’actuació prevista amb els Fons Next Generation consistirà en la substitució de les llums d’elevat FHSi per d’altres de valor inferior o igual a l’1%, és a dir, la llum ha d’anar dirigida cap a sota. Substituir les làmpades contaminants (llum blanca) per altres que tinguin una emissió espectral inferior a l’1% per sota de 500nm per LED’s o inferior al 2% per altres fonts de llum (llum carbassa).

Aquesta actuació forma part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí “Naturalment Lleida”, un projecte liderat pel Patronat de Turisme que té un finançament de 3.500.000 € provinents dels Fons Next Generation de la Unió Europea, i que té com a objectiu reformular el model turístic i consolidar els espais naturals de Lleida com un motor de desenvolupament de destí turístic d’excel·lència i compatible amb els valors de la sostenibilitat.

Comparteix

També t'interessarà