La música de Vanderhagen i Mozart arriba al Santuari del Miracle

REDACCIÓ
Publicat: 
15-07-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La música de Vanderhagen i Mozart arriba al Santuari del Miracle
    Peu de foto: 
    Festival de Música Antiga dels Pirineus

El Festival de Música Antiga dels Pirineus torna a Riner (el Solsonès), amb el concert “Sons imperials” a càrrec de Terra Nova Collective, una formació internacional amb seu a Bèlgica. El concert tindrà lloc al Santuari del Miracle aquest dissabte, dia 15 de juliol, a partir de les 19 h, i centrarà el repertori en peces dels compositors Vanderhagen i Mozart. Prèviament, les persones interessades poden participar en una visita guiada al Santuari del Miracle, que alberga algunes de les obres mestres del barroc a Catalunya. 

El programa de Terra Nova Collective combina la música del flamenc Vanderhagen, de qui se celebra el bicentenari de la seva mort, amb la de Mozart. Les obres d’aquests dos compositors són la màxima representació del refinament artístic de dos dels centres culturals més importants de finals del segle XVIII: Viena i París. A Viena, Wolfgang Amadeus Mozart va ser el compositor de referència del regnat de l’emperador dels Habsburg Josep II. A París, la música del compositor Vanderhagen, una figura oblidada de la vida musical parisenca de després de la Revolució Francesa, va ser la banda sonora del regnat d’un altre emperador amb gran influència en la història d’Europa: Napoleó I.
 
Concretament, el programa inclou el Quartet per a flauta i corda, en Re major, K.285, i el Quintet per a clarinet i corda, en La major, K.581, de Mozart, a més de l’Ouverture et airs connus, per a flauta i corda, de Vanderhagen.
 
Terra Nova Collective està format per Carlota Garcia, flauta clàssica; Shiho Ono, violí; Blanca Prieto, violí i viola; Marc Claes, viola; Teresa Madeira, violoncel, i Vlad Weverbergh, clarinet di bassetto i direcció. Es tracta d’una curiosa formació musical especialitzada en “rescatar” i donar a conèixer “música excepcional però desconeguda” de compositors dels Països Baixos, i especialment de Flandes, del segle XVIII i principis del XIX. També treballa per convertir la investigació en pràctica introduint aquesta música en el repertori modern mitjançant enregistraments d'alta qualitat i actuacions públiques. A més de desenvolupar el nou repertori, Terra Nova vol promocionar instruments musicals oblidats des de fa temps, nous formats de presentació i nous solistes que en el futur podran agafar el testimoni de la interpretació d’aquesta música.
 
El concert, el primer dels dos programats a Riner en el marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus, forma part de #Rineréscultura, programa estiuenc conformat bàsicament per propostes de caire musical, però sense deixar de banda altres propostes com teatre, exposicions, visites guiades, trobades populars i activitats infantils.

Comparteix

També t'interessarà