La revisió visual, l'ús de pantalles i una postura adequada, fonamentals per un bon inici de curs

REDACCIÓ / Vithas
Publicat: 
14-09-2023
Actualitzat: 28-09-2023 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La revisió visual, l'ús de pantalles i una postura adequada, fonamentals per un bon inici de curs
    Peu de foto: 
    Vithas Lleida

El nou curs escolar ja ha pres forma i per aquest motiu, diferents especialistes dels hospitals Vithas a Catalunya i Comunitat Valenciana ofereixen una sèrie de pautes clau adreçades als pares per contribuir que sigui un èxit.

En aquest sentit, els especialistes han repassat les principals qüestions que cal tenir en consideració per evitar que els nens trobin dificultats al llarg del període acadèmic.

El consum de pantalles: menys és més

La Dra. María José Agustí, pediatra de l'Hospital Vithas Lleida, posa l'accent en la incidència que té l'ús de dispositius electrònics a l'inici del curs escolar. Els problemes associats amb l'ús excessiu d'aquests dispositius són variats, incloent-hi alteracions en el son, retards en el desenvolupament del llenguatge i afeccions visuals com ara la miopia i la sequedat ocular.

"És fonamental que hi hagi un consens entre educadors, famílies i autoritats sobre l'ús de dispositius electrònics per part dels nens", diu la Dra. Agustí, que també subratlla la importància d'un enfocament col·laboratiu per abordar aquest problema. "Tots tenim un paper que exercir per garantir que els nens utilitzin els dispositius electrònics de manera segura i responsable, establint límits i fomentant un ús saludable".

Gestió de l'estrès i l'ansietat a la tornada a l'escola

La Dra. Alejandra García, pediatra del Centre Mèdic Vithas Garraf, destaca la importància de gestionar adequadament l'estrès i l'ansietat que molts nens i adolescents poden experimentar amb l'inici del nou curs escolar, ja que s'enfronten a nous reptes, tant acadèmics com socials. Segons la Dra. García, és fonamental que els pares estiguin atents a possibles signes en els seus fills, com canvis en el comportament, tristesa, pèrdua d'energia, irritabilitat, problemes de son o queixes físiques inespecífiques com ara mals de cap o abdominals.

Finalment, la Dra. García aconsella als pares que mantinguin una rutina diària estructurada, que inclogui temps d'estudi, descans i activitats recreatives, reintroduint la rutina de manera gradual després del període de vacances. Així mateix, recomana que els pares fomentin l'autonomia dels seus fills, permetent prendre decisions i responsabilitats adequades per a la seva edat.

L'elecció de la motxilla i els hàbits posturals

En primer lloc i previ a l'inici de les classes, convé parlar de la importància de les motxilles. La seva elecció correcta és clau per evitar contractures, alteracions posturals, fins i tot patologies com l'escoliosi ja que la sobrecàrrega de pes produeix dolor i problemes d'esquena i espatlles. Segons l'Associació de Pediatria i l'Associació Espanyola de Productes per a la Infància, el pes de la motxilla no hauria de superar el 10% del pes corporal del nen.

Tal com explica el doctor Jose Nebot, traumatòleg dels hospitals Vithas Castelló, Vithas València 9 d'Octubre i Vithas Valencia Consuelo, “les motxilles escolars molt pesades, imposen un excessiu esforç a l'esquena i les espatlles dels nens, cosa que els causa sobreesforç i fatiga muscular. A més, aquest sobrepès els condueix a adoptar hàbits posturals incorrectes des de ben petits”.

Segons l'especialista, “l'ideal és portar a la motxilla només allò que es necessita diàriament el nen. Poc pes, que no sobrepassi el 10% del pes corporal del nen, i que es pugui graduar segons la seva talla. La motxilla en si no fa cap mal, el problema és quan pesa en excés. A més, cal penjar-la amb les dues nanses a les espatlles, a la zona dorsal, arribant fins a les lumbars, però mai penjant per sota d'aquests segments de la columna vertebral, és a dir, que la part inferior no estigui sota la cintura i la superior sobre el coll. D'altra banda, jo recomano que el suport lumbar de la motxilla sigui encoixinat”.

Un altre factor a tenir en compte és educar els nens a l'hora de carregar amb la motxilla fent l'aixecament de la motxilla d'una forma adequada, “és a dir, doblegant els genolls i fent força amb les cames a l'hora de col·locar la motxilla a l'esquena”, conclou el doctor Nebot.

ℹ️ Quines són les motxilles escolars més adients?
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Revisió oftalmològica

D'altra banda, des de la unitat d'oftalmologia de l'Hospital Vithas Valencia Consuelo han recordat que a partir dels cinc anys és recomanable que els nens es facin una revisió oftalmològica “per detectar possibles alteracions que puguin influir en el seu desenvolupament”, per això un bon moment és l’inici del curs escolar.

A més, apunten que és convenient reprendre “els costums i els bons hàbits que es perden a l'estiu com descuidar l'ús de les ulleres ja que es realitzen moltes activitats aquàtiques a platges i piscines”.

Estratègies per estudiar: evitar el fracàs escolar

Des de l'inici del curs, aprendre estratègies per promoure processos d'aprenentatge autònom és fonamental perquè els estudiants aconsegueixin l'èxit escolar i disminuir, així, el temut fracàs escolar. Per això, és de vital importància dotar els nens amb eines i estratègies per fer front a les demandes del nou curs escolar”, expliquen des de la Unitat de Psicologia de l'Hospital Vithas Medimar.
Molts estudiants presenten dificultats a l'hora d'organitzar-ne l'estudi, de memoritzar i fixar continguts, atenció i concentració, etc. En general, presenten problemes per planificar, programar i fer activitats escolars. “És clar, això els genera sentiments de desmotivació i frustració, i, per tant, l'abandonament de la tasca i el fracàs escolar”, tal com explica Mª Carmen Soliveres, psicòloga de la unitat.

"Per aconseguir que un nen sigui capaç d´avançar en el seu procés d´aprenentatge de forma activa i eficaç, han d´aprendre diferents estratègies d´autoplanificació, motivacionals i d´autoavaluació", conclou.

Malalties infectocontagioses i hàbits de rentat de mans

D'altra banda, la doctora Tatiana Cortés, metge especialista en medicina interna i en malalties infeccioses de l'Hospital Vithas Aguas Vivas i del Centre Mèdic Vithas Alzira, ha recordat que els nens tenen “més risc de contagi de malalties infeccioses a causa de la seva immaduresa immunològica, així com també a les mesures higièniques deficients (no es renten les mans, comparteixen joguines o objectes bruts, no es cobreixen en tossir).

La doctora ha assenyalat que els nens de més risc de contagi “són els de menor edat” i que, generalment, les infeccions són banals i afecten principalment l'aparell respiratori (constipats, bronquitis) i el gastrointestinal (diarrees).

Per aquest motiu, i per evitar contagis, la doctora Cortés recomana “ensenyar als nens hàbits de rentat de mans, especialment abans i després de tocar aliments o de fer servir el vàter; així com també a cobrir-se la boca en tossir, posant l'avantbraç”.

Comparteix

També t'interessarà