La Segarra, una de les comarques on es concentren més del 50% dels molins d'energia eòlica en tràmit

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
14-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Segarra, una de les comarques on es concentren més del 50% dels molins d'energia eòlica en tràmit
    Peu de foto: 
    Guifré Jordan (ACN)
  • La Segarra, una de les comarques on es concentren més del 50% dels molins d'energia eòlica en tràmit
    Peu de foto: 
    Gifré Jordan (ACN)

La Segarra i la Ribera d'Ebre concentren més de la meitat dels molins eòlics que els governs català i espanyol estan tramitant arreu de Catalunya. Segons dades de Territori analitzades per l'ACN, les dues administracions estan valorant 22 possibles parcs eòlics que sumarien 170 aerogeneradors, dels quals 55 s'instal·larien a la Segarra i 52 a la Ribera d'Ebre en 12 dels projectes. Si totes les sol·licituds en curs tiren endavant, vuit de cada deu nous molins se situaran a Ponent i Terres de l'Ebre. Les dues regions ja acullen 538 dels 846 aerogeneradors que estan en funcionament al país, gairebé dos de cada tres. Pel que fa a l'energia fotovoltaica, el Segrià concentra gairebé una de cada quatre hectàrees de plantes solars en tràmit.

En cas que tots els projectes en revisió passin tots els tràmits, tant l'energètic, com l'ambiental i l'urbanístic, hi haurà 55 molins més a la Segarra –per una potència de 318 MW–, que se sumaran als 18 ja existents. Al conjunt de Catalunya, nou comarques han vist com les autoritats han acceptat a tràmit parcs eòlics. Per exemple, el Segrià, amb 14 aerogeneradors, i les Garrigues, amb 16, són les altres dues comarques de Ponent on diverses iniciatives empresarials volen operar, i sumar unitats als 200 aparells que ja estan en funcionament. 

Gairebé un quart de les hectàrees de plaques solars sol·licitades, al Segrià

El debat polític preelectoral a bona part del país també se centra en la implantació de l'energia fotovoltaica, ja que la Generalitat i l'Estat estan tramitant projectes que ocuparien 4.151 hectàrees, que se sumen als 179 que s'han autoritzat des del 2019 i que encara no estan en funcionament. De fet, només hi ha dos parcs amb un total de sis hectàrees operant des que es va aprovar el decret llei 16/2019, quan es van aixecar la prohibició d'impulsar parcs grans. Diverses iniciatives fotovoltaiques de marcs legals anteriors també continuen en funcionament, però, consultat per l'ACN, el departament de Territori no disposa de dades concretes sobre el nombre de parcs, les localitzacions o les hectàrees que ocupen.

Comparteix

També t'interessarà