La UE acorda flexibilitzar normes mediambientals per als agricultors

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
26-03-2024
Actualitzat: 26-03-2024 18:07
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UE acorda flexibilitzar normes mediambientals per als agricultors
    Peu de foto: 
    Anna Berga

Els estats membres de la Unió Europea han acordat aquest dimarts una revisió de les normes de la Política Agrícola Comuna (PAC) amb l'objectiu de flexibilitzar els requisits mediambientals per a les ajudes agràries. Aquesta revisió inclou l'exempció de controls i sancions per a petites explotacions agràries, aquelles de menys de 10 hectàrees, amb l'objectiu de reduir la càrrega administrativa dels agricultors. La decisió ha estat presa pels representants dels estats durant una reunió del Comitè Especial d'Agricultura, realitzada abans de la sessió ministerial prevista per aquest dimecres a Brussel·les. En un comunicat, els estats han justificat aquesta decisió argumentant que contribuirà a simplificar els procediments i a reduir la càrrega administrativa per als pagesos.

Tot i que aquest acord ha de ser ratificat pel Parlament Europeu, s'ha adoptat mitjançant un procediment d'emergència per respondre a una proposta presentada per la Comissió Europea el 15 de març, amb la intenció de calmar les protestes dels agricultors en diversos països de la UE. De fet, la reunió ministerial d'Agricultura d'aquest dimecres es veu marcada, un cop més, per les protestes dels pagesos belgues al barri europeu de Brussel·les, que exerceixen pressió sobre els ministres.

Segons ha informat el ministre espanyol d'Agricultura, Luis Planas, aquesta exemció beneficiarà al voltant de 345.000 agricultors a Espanya, representant aproximadament el 50% dels beneficiaris de la PAC. A més, ha avançat que la reforma s'aplicarà de manera retroactiva a partir de l'1 de gener del 2024.

A nivell de la UE, la suspensió dels controls i sancions mediambientals afectarà el 65% dels beneficiaris de la PAC, tot i que únicament el 10% de les terres agrícoles. Aquesta mesura, segons els estats, comportarà una reducció significativa de la càrrega administrativa associada als controls per als agricultors.

L'acord també inclou la possibilitat que els estats concedisquin "derogacions temporals i específiques" sobre alguns requisits per a les ajudes agràries en situacions de "condicions climàtiques excepcionals". Aquestes excepcions temporals poden aplicar-se a requisits com la cobertura mínima del sòl durant períodes crítics, el percentatge mínim de terra en barbecho i la rotació de cultius.

Ara, la proposta ha de rebre l'aprovació del Parlament Europeu, que ha optat per tramitar-la amb caràcter d'urgència, i es preveu que sigui adoptada en la sessió plenària de finals d'abril. D'aquesta manera, si tot segueix el curs esperat, la nova regulació es posarà en pràctica a finals de primavera.

Comparteix

També t'interessarà