La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran celebra el Dia Internacional dels Museus

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
14-05-2024
Actualitzat: 14-05-2024 11:38
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran celebra el Dia Internacional dels Museus
    Peu de foto: 
    Directors dels diferents museus de la Xarxa de Museus de Lleida i Aran ©Museu de Lleida

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLiA) prepara una nova edició del Dia Internacional dels Museus, que se celebra anualment el 18 de maig, amb activitats gratuïtes que tindran lloc durant tot el cap de setmana.

L’educació i la investigació als museus, temes centrals de la celebració d’enguany, són claus per poder conèixer, estudiar i difondre les col·leccions dels museus. En aquesta línia, el Museu de la Conca Dellà ofereix tres conferències a Isona, Dinosfera (Coll de Nargó) i el Centre d’Interpretació del Montsec de Meià (Vilanova de Meià), a càrrec d’investigadors associats al museu, que posen de relleu la importància de la recerca per obtenir noves dades que ens permetin conèixer la biologia d’espècies avui extingides. El Museu Hidroelèctric de Capdella organitza la conferència ‘De l'experiència a la creació. Caminar com a instrument de recerca artística’ amb l'artista italià Marco Noris, que farà un recorregut pels seus projectes artístics parlant del seu mètode de treball i de com el fet de caminar intervé en la seva pràctica. El Museu de Solsona presenta el llibre ‘Gósol, mirades’, que recopila textos de diversos autors que versen sobre la història de Gósol i la seva gent entre 1883 i 1950. De caire més lúdic, aquest museu també proposa una activitat familiar en format Escape Room amb l’objectiu de resoldre el robatori d’un dels objectes més singulars del museu, les sabates de la duquessa de Cardona. Finalment, el Musèu dera Val d’Aran ofereix dues sessions de l’activitat ‘Mòla de Salardú. Eth brotoar dera tèrra’, sobre com el cicle de la vida acaba a les nostres taules.

Alguns museus aprofiten el Dia Internacional dels Museus per inaugurar exposicions temporals, darrere de les quals també hi ha una important tasca de recerca. És el cas del Museu de Cervera, que inaugura al Museu del Blat l’exposició temporal “Visca la terra. 50 anys d’Unió de Pagesos”, i el Museu de la Conca Dellà, que presenta una reproducció en vida de Leviathanochelys, la tortuga fòssil gegant més gran d’Europa. Per la seva banda, el Museu de Lleida organitza una exposició de recursos didàctics que utilitza l’àrea educativa, elaborats amb la col·laboració de l’Institut Castell dels Templers, l’Institut Guindàvols i Ilerna Lleida i que inclou indumentària històrica d’adults i infantil, maquetes educatives, realitat virtual, aplicacions multimèdia i realitat augmentada.

Entre les activitats organitzades pels museus també destaquen les visites guiades, entre altres, al Museu del Blat de Cervera; la Central Hidroelèctrica de Capdella, la Catedral de Santa Maria d’Urgell, i a les exposicions temporals ‘Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes’ del Museu de Solsona, a càrrec de Claustre Rafart i Planas, i ‘Miquel i Josep. Una amistat transatlàntica’ del Museu Tàrrega Urgell, a càrrec de Maria Antònia Argelich, filla de l’artista Josep Argelich.

A més de la variada proposta d’activitats gratuïtes que ofereixen els museus de la XMTLiA, el dissabte 18 de maig serà una jornada de portes obertes a tots els museus.

La Xarxa de Museus de Lleida i Aran dona a conèixer el valor humà dels seus museus
Peu de foto: 
Xarxa de Museus de Lleida i Aran

NIT DELS MUSEUS

Alguns museus han preparat una programació especial per la Nit dels Museus, que se celebra també el dissabte 18 de maig. El Museu de la Noguera proposa una visita guiada i taller a l'exposició permanent Hisn Balaghi-Balaguer a partir de les dades que aporta la recerca arqueològica que es realitza des del museu i en com totes aquestes dades s'han transformat en una proposta educativa innovadora; el MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida farà portes obertes fins a la mitjanit a l’exposició “Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art”; el Museu de Lleida ha programat dues representacions de l'espectacle “La ciutat de les llums” i continuarà amb l’exposició de recursos didàctics que utilitza l’àrea educativa; i el Musèu dera Val d’Aran portarà a terme la visita “Dètz peades pera nòsta tèrra” per commemorar els 40 anys del museu.

La música també serà la protagonista d’algunes de les activitats organitzes per la Nit dels Museus. El Museu de Cervera ofereix una visita guiada històrica del Sindicat Agrícola de Cervera i sa comarca, i al Museu del Blat, amb acompanyament musical del Conservatori de Cervera i tastet final; l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu proposa un taller de ceràmica i un concert de La Breiche; el Museu Tàrrega Urgell organitza un sopar temàtic Catalunya-Veneçuela i un concert amb el cantautor Tripulante al terrat del museu, i el Museu de Guissona proposa l’activitat Iesso & chill, amb tallers per a tots els públics relacionats amb la recerca arqueològica (excavació, investigació, restauració, documentació i anàlisi d'ossos), música en directe amb Aida Royes Segura i Guillem Garcia Gamarra i tast de productes de la comarca de la mà dels Productors de La Segarra.

EL LEMA: "MUSEUS PER L’EDUCACIÓ I LA INVESTIGACIÓ"

Per aquesta edició, l'ICOM proposa celebrar el Dia Internacional dels Museus sota el lema "Museus per l'educació i la investigació", donant èmfasi al paper fonamental de les institucions culturals a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística.
 
Els museus són centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític. Aquest 2024, l’ICOM vol reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l’exploració i la difusió de noves idees. Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per donar forma a la nostra comprensió del món.

ACCIÓ COL·LECTIVA DELS MUSEUS DE LA XARXA

A més d’organitzar activitats gratuïtes, els museus de la XMTLiA portaran a terme una acció conjunta a les xarxes socials per reivindicar precisament el paper central de la investigació en el context museístic. A través de petits vídeos, investigadores i conservadores explicaran algunes de les recerques que s’han portat a terme darrerament als museus i que contribueixen, entre altres, a tenir un coneixement més profund de les col·leccions dels museus, preservar i conservar el patrimoni cultural i històric, fomentar la innovació, desenvolupar programes educatius i enriquir l'experiència dels visitants.

La investigació és, de fet, un dels puntals de les accions que desenvolupa anualment la XMTLiA, doncs permet treballar cooperativament i impulsar recerques en àmbits d’interès comú entre els museus. Aquestes recerques es materialitzen en exposicions itinerants i publicacions que posen en valor les col·leccions que custodien els museus i contribueixen a la important tasca que s’està fent des de les institucions museístiques pel que fa a la documentació, conservació, estudi i difusió del patrimoni de les terres de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà