Lleida perd el 40% dels pagesos i ramaders en els últims 22 anys

SEGREcom
Publicat: 
15-01-2016
Actualitzat: 15-01-2016 10:28
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida perd el 40% dels pagesos i ramaders en els últims 22 anys

L’organització agrària JARC-Coag va alertar ahir de la pèrdua en els últims 22 anys de 7.126 agricultors i ramaders professionals censats a la província de Lleida, la qual cosa en termes percentuals suposa una caiguda de fins al 39,29 per cent.

Segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), fa dos dècades hi havia 18.135 productors censats, mentre que en l’actualitat Lleida té registrats 11.009 agricultors i ramaders.

En aquest sentit, el sindicat apunta que, entre el 1994 i aquest any, la xifra d’agricultors i ramaders catalans censats ha disminuït un 48,9 per cent, de manera que han passat dels 50.938 als 26.031.

A un mes de la celebració de les eleccions per a la representativitat agrària a Catalunya, previstes per al pròxim dia 28 de febrer, JARC-Coag ha constatat una tendència preocupant pel que fa a la pèrdua de professionals que es guanyen la vida amb les tasques del camp a Catalunya.

Davant d’aquesta situació, l’organització agrària demana al Govern de la Generalitat que estableixi un pla de xoc per al sector agrari. "S’ha d’acabar la sagnia que estan patint els pagesos pels baixos preus en origen que perceben pels seus productes i el mal funcionament de la cadena alimentària", va denunciar.

En aquest sentit, JARC-COAG va manifestar que s’està plantejant el fet de sortir del codi de les bones pràctiques comercials en la cadena alimentària promocionada l’any 2011 per part del departament d’Agricultura.

"Estem molt decebuts perquè no s’aplica i ens plantegem sortir donant un cop de puny a la taula perquè no volem ser còmplices d’aquelles empreses que no ho fan correctament", segons va explicar ahir el president de JARC-Coag, Francesc Boronat, en una roda de premsa a Girona.

Va afirmar que els pagesos se senten totalment desemparats amb les pràctiques abusives i les vendes per sota del preu de cost del producte.

D’altra banda, l’organització agrària demana a la nova consellera d’Agricultura, Meritxel Serret, que aposti per una major inversió en aquest sector –es queixen que actualment el Govern hi destinava un 1 per cent dels pressupostos. L’organització agrària alerta que el sector està a l’UVI perquè s’està "ofegant".

Comparteix

També t'interessarà