Per què la FAPAC crida a les famílies a boicotejar les proves externes de primària

REDACCIÓ
Publicat: 
15-02-2018
Actualitzat: 15-02-2018 10:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Per què la FAPAC crida a les famílies a boicotejar les proves externes de primària

La Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya ha fet un comunicat públic demanant a les famílies dels nens i nenes de tercer i de sisè de Primària que es neguin a fer les proves externes de competències bàsiques que el Departament d'Ensenyament fa en aquests cursos. I és que subratllen que aquests exàmens no són obligatoris. Ensenyament els planteja com una avaluació estàndard que es fa a totes les escoles públiques centrada en les matèries de llengua i matemàtiques per tenir dades objectives del nivell de l'alumnat de cada centre i poder conéixer febleses i fortaleses per actuar segons calgui. Els exàmens tindran lloc entre els dies 5 i 16 de març per a tercer i 8, 9 i 10 de maig per a sisè. Així, a quart d'ESO, també es fa una avaluació d'aquest tipus que enguany té lloc els dies 6 i 7 de febrer. Per la FAPAC, que porta 4 cursos fent campanya contra aquestes avaluacions, hi ha raons jurídiques, pedagògiques, polítiques i socials per negar-se a fer les proves.

  • No poden ser obligatòries. La FAPAC insisteix que la LOMQE va eliminiar-ne l'obligatorietat i la LEC tampoc no pot imposar-la.
  • Fomenten sistemes educatius competitius. La federació de famílies considera que un tipus de proves així afavoreixen la comparació amb rànquings d'escoles i això porta a mestres i centres a una competitivitat "empresarial aliena a l'esperit de l'educació inclusiva". De fet, la FAPAC critica la filtració que ha tingut lloc des del Consorci d'Educació de Barcelona al diari El País, que va publicar una classificació de centres educatius a partir d'un document de treball generat amb els resultats de les proves externes. La federació de famílies subratlla que si no s'hagués estat fent un rànquing d'escoles, aquesta documentació no existiria i no es podria haver filtrat.
  • Visió academicista de l'educació. Consideren que es fa un reduccionisme de l'educació amb aquestes proves i es porta a les escoles a canviar projectes per preparar els infants a superar aquests exàmens.

Des de la FAPAC consideren que aquest tipus d'avaluacions haurien de ser informes interns que tinguessin en compte la realitat de cada centre. Això, segons les famílies, contribuiria a conéixer les necessitats de cada centre, sense etiquetes ni classificacions. De fet, la federació insisteix que el que calen són diners per a que les escoles i instittuts puguin afrontar les seves necessitats reals: "Una avaluació sense partides pressupostàries al darrera no és una avaluació, és propaganda", diu el comunicat de la FAPAC.

Comparteix

També t'interessarà