Tret de sortida a les visites guiades gratuïtes a la ciutat ilergeta del Molí d'Espígol

REDACCIÓ
Publicat: 
11-06-2023
Actualitzat: 11-06-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tret de sortida a les visites guiades gratuïtes a la ciutat ilergeta del Molí d'Espígol
    Peu de foto: 
    Foto: Anna Requena

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament de Tornabous (Urgell) han ofert aquest dissabte la primera de les visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol que continuaran el segon dissabte dels mesos de juliol i agost amb l’objectiu de facilitar l’accés dels ciutadans al jaciment i promoure’n la seva difusió i coneixement. Així doncs, després d’aquest dissabte el Molí d’Espígol tornarà a obrir les seves portes gratuïtament els dies 8 de juliol i 12 d’agost a les 11 del matí per explicar la història del poble ibèric dels ilergets a través de les restes arqueològiques d’una de les seves grans ciutats.

Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2009, la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol se situa sobre un suau elevació de la plana urgellenca, a l’actual municipi de Tornabous, i amb una superfície aproximada d’1 hectàrea esdevé el jaciment més gran de la Catalunya occidental. De fet, algunes hipòtesis apunten que el Molí d’Espígol podria correspondre a la mítica ciutat d’Atanagrum, antiga capital de la tribu dels ilergets.  

D’aquesta manera, les visites mostren els resultats de les darreres campanyes arqueològiques per part de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Servei de Patrimoni Arqueològic del Departament de Cultura, que han permès localitzar la porta d’accés a la ciutat per la banda est i nord-est del jaciment. Les restes excavades mostren l’existència d’una part de la muralla corresponent a la ciutat del període ibèric ple, amb una torre de flanqueig i una poterna d’accés, protegida per un mur avançat.

El programa de  visites va a càrrec de l’equip d’educadors i educadores de l’empresa Iber, Arqueologia, Patrimoni i Turisme, i està previst que cadascuna s’allargui una hora i mitja aproximadament. Cal fer reserva prèvia al telèfon 977 638 556 o al correu electrònic reservesmonuments.acdpc@gencat.cat.
 

Comparteix

També t'interessarà