Un estudi de la UdL demostra que el codi penal és insuficient per protegir víctimes de matrimonis forçats

REDACCIÓ
Publicat: 
08-03-2018
Actualitzat: 08-03-2018 10:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un estudi de la UdL demostra que el codi penal és insuficient per protegir víctimes de matrimonis forçats
    Peu de foto: 
    FOTO: Elda

La resposta del codi penal és insuficient per protegir les víctimes de matrimonis forçats que hi ha a l'Estat espanyol, ja que sovint situa a les víctimes en el dilema d'haver de trencar amb la seua comunitat d'origen per poder obtenir tutela institucional i no preveu altres mecanismes jurídics alternatius. Així ho planteja el projecte de recerca Formes contemporànies de violència de gènere: mecanismes jurídics de protecció a les víctimes, liderat per la catedràtica de Dret Penal de la Universitat de Lleida (UdL) Carolina Villacampa. L'estudi es presenta aquest divendres a la UdL en el marc de la jornada "Manifestacions contemporànies de la violència de gènere. Matrimonis forçats".

La recerca demostra que, en la majoria dels casos, per a realitzar aquests matrimonis forçats s'utilitzen "mecanismes de baixa intensitat, subtils, relacionats amb la pertinença de les víctimes a una determinada comunitat", explica Carolina Villacampa. La major part contreuen com a conseqüència de la pressió familiar (38,9%) i l'afecció a la tradició, segons els testimonis recollits. Només en un petit percentatge s'objectiva l'ús de violència o intimidació. L'article 172 bis del Codi Penal requereix, precisament,  la concurrència de "violència o intimidació greu" per castigar aquest delicte, amb penes d'entre 6 mesos a 3 anys i 6 mesos de presó.

12 milions de nenes són obligades a casar-se cada any arreu del món

Els testimonis aportats en la recerca indiquen que el col·lectiu amb major risc són les noies més joves. Un 33% dels casos analitzats són menors d'edat. En aquest sentit, el darrer informe d'UNICEF indica que 12 milions de nenes són obligades a casar-se cada any arreu del món. L'estudi també posa de manifest que la major part de les víctimes són musulmanes, tot i que un petit percentatge són catòliques. La majoria procedeixen del Magreb, seguides per les originàries de l'Àfrica subsahariana; malgrat que un 20% tenen la nacionalitat espanyola.  La catedràtica Carolina Villacampa té previst ampliar aquesta línia de recerca amb un nou estudi qualitatiu.

Els resultats preliminars d'aquesta investigació quantitativa es presentaran aquest divendres 9 de març, a les 18h a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme, al campus de Cappont. Serà la cloenda d'un seminari especialitzat sobre matrimonis forçats.

Comparteix

També t'interessarà