Un estudi de la UdL detecta que el 15% de les escoles catalanes no actua en diversitat cultural

SEGREcom
Publicat: 
27-01-2016
Actualitzat: 27-01-2016 11:29
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un estudi de la UdL detecta que el 15% de les escoles catalanes no actua en diversitat cultural

Un 15% de les escoles catalanes no realitza cap acció o activitat relacionada amb la diversitat cultural. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi ‘La diversitat cultural i religiosa als centres d'infantil i primària de Catalunya’ que el Grup de Recerca Anàlisi Social i Educativa (GRASE) de la Universitat de Lleida ha dut a terme durant el 2015 en els 380 centres d'infantil i primària existents el curs 2013-2014, segons dades de la Generalitat de Catalunya.

Els investigadors han constatat que un 78% dels centres que no actuen en diversitat cultural argumenten que no ho fan perquè no en tenen, mentre que un 3,4% afirmen que no és necessari fer res en aquest àmbit. La major part, un 84%, són centres que compten amb menys de 200 alumnes, i un 37,1% només tenen fins a un 5% de presència d'alumnat d'origen estranger.

Pel que fa al 85% de les escoles que sí que treballen aquesta temàtica, un 60,3% ho fan al currículum, un 32% organitzen jornades interculturals, un 27% adapten els menús i un 10,5% aborden la diversitat religiosa.

Aquestes són les actuacions que més s'executen en diversitat cultural i que són més comuns en els centres que reben suport extern per treballar la diversitat i en els què comptem amb més presència d'alumnat forà.

Les accions menys usuals són les conferències (0,8%), l'adaptació curricular (1,1%), els projectes internacionals (1,3%) i la mediació intercultural (1,6%).

Les escoles que incorporen la interculturalitat en les àrees del currículum ho fan principalment en l'assignatura de medi, un 42,9%, seguida de la d'ètica/valors socials, un 25,3%, i de religió, un 22%, tot i que gairebé un 24% asseguren que ho fan de forma transversal, és a dir, en diferents matèries.

L'estudi, finançat en la convocatòria d'Ajuts a projectes de recerca en l'àmbit de la diversitat religiosa de l'AGAUR, també va preguntar si els centres impartien classes de llengua o de cultura d'origen de les famílies i alumnes estrangers. Només el 6,9% ho fan i, majoritàriament, en horari extraescolar. D'aquests, el 84% fan àrab i el 12% xinès. Respecte si es feien classes sobre cultura i llengua gitana, només el 0,3% ho oferien, també com activitat extraescolar.

Finalment, i pel que fa a la formació dels docents per atendre la interculturalitat, la majoria de centres, un 77,9%, creu que és suficient, un 15,5% insuficient, i un 2,4% que no els cal. Val a dir, però, que el 18,7% dels centres que l'han considerada insuficient són les escoles amb més d'un 20% d'alumna d'origen estranger. Respecte a les temàtiques, en primer lloc apareix la necessitat de formar-se en la cultura de les famílies/alumnes presents a l'escola. Així ho expressen de forma espontània un 28,7%. La següent temàtica que es demana és la resolució de conflictes (21,8%), seguida de l'adaptació del currículum a la diversitat cultural (15%). Un 21,8% dels enquestats, però, afirma que no necessiten cap formació, tenint a veure aquesta resposta amb la major o menor presència d'alumnat d'origen estranger.

Comparteix

També t'interessarà