Un miler de fotografies en un volum de memòria de Lleida

SEGREcom
Publicat: 
01-06-2016
Actualitzat: 01-06-2016 10:07
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un miler de fotografies en un volum de memòria de Lleida

Lleida ja té el seu àlbum familiar editat en un llibre il·lustrat amb un miler de fotografies en 900 pàgines. El més rellevant és probablement que les imatges les han facilitat els ciutadans i reflecteixen la realitat social de més d’un segle a la capital del Segrià. El Saló de Plens de la Paeria va acollir ahir la presentació de llibre L’abans. Lleida. Recull Gràfic 1860-1982, recopilat pels historiadors Sandro Machetti i Oriol Bosch, amb pròleg de l’escriptor Josep Vallverdú i impulsat per Editoral Efadós amb el suport de la Paeria. Des del 27 de març del 2015 podien adquirir-se fascicles setmanals (52) en 42 quioscos, papereries i llibreries. Ara els que ho desitgin podran comprar-lo enquadernat en un sol volum, tal com van anunciar els seus promotors l’any passat a l’anunciar el projecte. Destaquen les imatges d’esdeveniments familiars com casaments que permeten contemplar l’evolució dels costums i les modes, però també fotografies de barberies, botigues, servei domèstic o cotxes, a banda d’espais com La Canadiense o les Basses, entre altres temàtiques.

Bosch va valorar l’experiència positivament perquè "permet recuperar la memòria fotogràfica de la ciutat". En termes similars es va expressar l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que va afirmar que "és un exercici de memòria històrica gràfica". Vallverdú va destacar la importància de salvaguardar els documents gràfics i el fet que el volum "posa l’accent en les famílies". Des del 1996 l’editorial ha editat 125 volums de diferents ciutats.

Unes cent famílies han cedit les imatges

Els promotors van fer una crida als lleidatans a cedir-los les seues fotografies i finalment han sigut un centenar les persones que han cedit imatges, la majoria d’elles col·leccionistes, famílies o associacions. Van reunir unes 4.000 fotografies de les quals se n’han publicat unes 1.000. La resta podran consultar-se digitalment a l’Arxiu Municipal, si els propietaris ho han autoritzat.

Comparteix

També t'interessarà