"20.000 especies de abejas": el despertar de Lucía

"20.000 especies de abejas": el despertar de Lucía

diumenge 23 d'abril 2023 - 10:30
"20.000 especies de abejas": el despertar de Lucía

Ane és una mare amb tres fills que se'n va a passar l'estiu a la casa materna en mig d'un replantejament de la seva vida personal i professional. Un dels seus fills, Aitor, al seus vuit anys també es troba en una etapa de descobriment de la seva identitat mentre el seu entorn familiar jugarà diversos rols a l'hora d'ajudar o frenar aquest trànsit.

Abans d'encetar res més vull destacar que és molt possible que estiguem davant d'una de les pel·lícules espanyoles més destacades de la temporada i que si voleu una raó de pes per anar-la a veure —al marge d'insistir en el fet que de ben segur us emocionarà— crec que he de subratllar les dues immillorables interpretacions de la Sofia Otero en el paper de Aitor/Lucia i una Patricia López Arnaiz que en el paper de Ane, la mare, frega la perfecció.

La temàtica principal gira al voltant del viatge personal en la recerca d'una identitat de gènere emergent en un entorn familiar divers i en conflicte on la figura d'una tieta encarnarà el costat més acollidor i amable mentre les altres parts es repartiran entre la defensa aferrissada de "la normalitat" —l'àvia i els veïns—  o la incapacitat de detectar la situació real per manca d'empatia o per viure una situació personal prou intensa. Tres generacions que encaren una situació que fins l'actualitat s'havia tapat o reprimit però que, sortosament, tendeix a canviar, és a dir,  a obrir la mirada i vehicular un recolzament social a partir també d'una legislació que ho empara.

S'encerta també en l'ambientació rural i propera a la natura on la metàfora de les abelles funciona i ens permet gaudir d'una atmosfera més oberta, agradable i pausada. En aquest sentit, una ubicació diferent, com per exemple un entorn més urbà o l'entorn d'una escola, canviarien la seva visió serena, el ritme calmós o la tensió dramàtica parsimoniosa fins arribar a la traca final.

Un drama lluminós i optimista per una temàtica inclusiva on s'hi pot extreure un alliçonament benintencionat i realment necessari dins una trama familiar polièdrica, autèntica i veraç. (8)

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de MacPelegri
Exdocent i amant a temps parcial del cinema com a experiència vital, emotiva i onírica. Fugitiu dels meus fantasmes als quals intento deixar sempre fora de la sala.
Segueix-me :

Altres entrades del autor