Abusem dels aliments funcionals?

Abusem dels aliments funcionals?

dilluns 21 de setembre 2015 - 12:30
Aliments funcionals
Aliments funcionals

Iogurts amb Bífidus específics, llets i galetes amb Omega 3 o llets i iogurts amb Fibres... són aliments enriquits en algun nutrient o component alimentari que la industria alimentaria li afegeix per sumar un efecte saludable als propis beneficis de l'aliment. Aquests aliments els anomenem aliments funcionals i formen part de nostra cistella de la compra, però ens hem de preguntar si tots necessitem aquests aliments?

Si cal prendre llet rica amb omega 3 si habitualment consumeixo peix blau?

Si cal comprar galetes i llets amb fibra i iogurts “amb Bífidus” si el meu ritme intestinal és correcte i consumeixo suficient fruita i verdura?

Tal com diu el nou reglament d’etiquetatge, aquests aliments enriquits són exclusivament per a persones que tinguin un problema de salut concret, per exemple aquells que tinguin un valor de colesterol en sang elevat si que pot prendre un producte enriquit amb omega 3.

Un exemple d’Aliment Funcional que es va utilitzar per a evitar grans problemes de salut a la nostra societat fa molts anys és la Sal Iodada. És va introduir en el mercat quan es va veure que en les zones de muntanya, on escassejaven els aliments propers al mar, part de la població desenvolupava  un problema de tiroides, la glàndula és feia més gran, el conegut com a goll endèmic. Una manera d’actuar sobre tota la població, va ser aportar el iode a la sal comú que utilitzàvem a les cases per cuinar, i d’aquesta manera es va controlar aquesta deficiència del tiroides típica de zones molt tancades de muntanya. Aquest aliment funcional, va ser un bon invent per a prevenir aquests tipus de malalties i així es va reduir la despesa en medicaments, en definitiva en salut pública.

Al mercat tenim una gran quantitat i varietat d’aliments, recordeu, llegir bé l’etiqueta per a saber si el que estic comprant és adequat per a mi i a la meva família. Els aliments funcionals ben utilitzats són un bon aliat i un bon preventiu de malalties!

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de laiamosella
Sóc diplomada en Nutrició Humana i Dietètica i emprenedora. Treballo des del 2002 en el camp de la reeducació alimentària, ajudar a canviar hàbits alimentaris és un dels aspectes més enriquidors de la meva feina. Al 2012, juntament amb Isolda Nogareda, creem Diet à Porter, un espai de nutrició a la xarxa, des d'on contribuïm en la millora de la salut i en la reeducació alimentària. M’encanta fer esport estant en contacte amb la natura i la neu. Pujar muntanyes amb els esquís o els grampons als peus, em dóna força per estar sempre al 100%.
Segueix-me :

Altres entrades del autor