Diàleg o eleccions

Diàleg o eleccions

divendres 13 d'octubre 2017 - 14:15
Diàleg o eleccions

Una de les constants del procés és la facilitat en crear noves paraules i nous conceptes per adaptar les realitats que no encaixen amb els somnis. Així passa en les revolucions. El referèndum, per exemple, va ser desterrat del vocabulari perquè es va considerar una pantalla passada. Després es va recuperar fins al punt que ha estat l’eix central de la política catalana en els últims mesos.

El referèndum es va celebrar de qualsevol manera, sense recompte independent, sense llista censal, amb urnes sortides d’amagatalls i amb paperetes de procedència diversa. L’Estat s’hi va oposar i va obstaculitzar la votació fins al punt d’utilitzar la violència desmesurada, brutal en alguns moments, contra els ciutadans que pacíficament volien votar.

El dimarts semblava que el president Puigdemont proclamaria la república catalana en una memorable sessió al Parlament sense debat i sense votació. Ho va fer. Però només va durar vuit segons. Fou una nit caòtica i confosa.

A partir d’aquest moment Rajoy posà en marxa els mecanismes del requeriment previ previst en l’article 155 de la Constitució. La paraula diàleg torna a agafar força deixant ímpetu a la mediació o negociació. Puigdemont ofereix diàleg sense condiciones i el demana a les instàncies internacionals. Tothom hi està d’acord amb el diàleg. Evidentment que la crisi acabarà en converses de les dues parts per arribar a un pacte.

Ja sé que el que diré no és políticament correcte. Però Puigdemont té a les seves mans la possibilitat d’escurçar un període de confrontació que no farà bé a ningú. Pot convocar eleccions per saber quina és la situació real del país. Pot fer-ho com Mas el 2015 convocant amb caràcter plebiscitari. El que no és normal és que amb un 38 per cent de vots afirmatius es pugui proclamar la independència.

Escòcia va poder fer el referèndum, entre altres raons, perquè Alex Salmond va obtenir majoria absoluta en les eleccions escoceses previs al referèndum. Sense una majoria social clara penso que no es poden donar passos d’aquesta magnitud.

Article original: foixblog.com

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de lluisfoix
Nascut a Rocafort de Vallbona, és llicenciat en periodisme i dret. Va ser director i subdirector de La Vanguardia en diverses etapes des del 1982. Especialista en política internacional i columnista de temes d'actualitat, ha estat corresponsal a Londres i Washington i ha cobert set guerres i viatjat per 82 països. Imatge de Revista Valors.org
Segueix-me :

Altres entrades del autor