Entendre la informació nutricional quan comprem un aliment

Entendre la informació nutricional quan comprem un aliment

dissabte 20 de juny 2015 - 18:00
Entendre la informació nutricional quan comprem un aliment

Des de la nova normativa d’etiquetatge quan llegim una etiqueta nutricional d’un producte al supermercat hem de tenir clar que l’etiqueta no pot induir a error, ha de ser precisa, clara, amb una mida de lletra llegible i fàcil d’entendre. En cap cas no es pot atribuir a cap aliment les propietats de prevenir, tractar o curar cap malaltia humana.

Al paquet hi hem de poder llegir quan pesa aquell aliment i mirar si les dades que ens dóna són per 100g o 100ml d’aliment o per ració/unitat (és a dir, per unitat si és un gelat o si és una barreta o si són una ració de 60g de pasta... També hi hem de llegir de forma ràpida si aquell producte conté algun ingredient que pugi produir al·lèrgia. Ens ha d’indicar obligatòriament si porta gluten, crustacis, ous, peix, cacauets, soja, llet, fruits amb closca, api, mostassa, grans de sèsam, sulfits, diòxids de sofre, tramussos, mol·luscs i tots els derivats.

En cas que l’etiqueta ens digui que és un producte cardiosaludable, és a dir, que ajuda a disminuir els nivells de colesterol o que ajuda a reduir la tensió arterial perquè porta Àcids Grassos Omega-3 afegits o esterols vegetals és per què ho poden justificar amb dades científiques que corroboren aquests efectes.

A nivell de declaracions nutricionals hi trobem: L’energia que proporciona l'aliment en forma de kj i kcal i si és light, els greixos que porta i quina quantitat n’és de greix saturat, els hidrats de carboni detallant-ne la quantitat de sucres que té, la quantitat de proteïnes i la sal, indicant si el contingut n'és alt, baix, reduït o bé sense aport. De forma voluntària ens poden comunicar si conté àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, polialcohols, midó, fibra alimentària, vitamines o minerals.

Aquest etiquetatge també ha de dir si l’aliment està envasat en atmosfera protectora, si conté edulcorants, sucres i/o aspartam, si conté una font de fenilalanina, si  “un consum excessiu pot produir efectes laxants”, si conté regalèssia ens especificarà que “en cas d’hipertensió evitar un consum excessiu”, si conté cafeïna ens especificarà que “no està recomanat per a nens i embarassades” i si té esterols vegetals ens dirà que és un producte que “no està destinat a persones que no necessitin controlar els seus nivells de colesterol en sang” i si té algun additiu, enzim o colorant alimentari que pugui “ tenir efectes negatius sobre l’activitat i atenció dels infants” també ens ho informarà.

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de laiamosella
Sóc diplomada en Nutrició Humana i Dietètica i emprenedora. Treballo des del 2002 en el camp de la reeducació alimentària, ajudar a canviar hàbits alimentaris és un dels aspectes més enriquidors de la meva feina. Al 2012, juntament amb Isolda Nogareda, creem Diet à Porter, un espai de nutrició a la xarxa, des d'on contribuïm en la millora de la salut i en la reeducació alimentària. M’encanta fer esport estant en contacte amb la natura i la neu. Pujar muntanyes amb els esquís o els grampons als peus, em dóna força per estar sempre al 100%.
Segueix-me :

Altres entrades del autor