"First Cow": un western atípic per gaudir

"First Cow": un western atípic per gaudir

dilluns 24 de maig 2021 - 19:30
"First Cow": un western atípic per gaudir

A la dècada del 1820 a l'estat d'Oregon del NordOest del continent americà un cuiner de nom Cookie es contractat per un grup de caçadors venedors de pells. En el seu camí fins a un petit poblat es troba amb un misteriós fugitiu d'origen xinès. Serà l'inici d'una particular amistat i d'un negoci en comú.

La trobada actual de dos cadàvers junts a la vora d'un riu dona pas a un flashback de dos-cents anys per explicar-nos una intimista i pausada història d'una amistat entre dos personatges a la recerca de la seva oportunitat en aquell inhòspit, fred i salvatge oest. A partir d'una visió quotidiana d'un realisme cru se'ns va mostrant un periple d'autèntica i dura emprenedoria —i no els succedanis postmoderns actuals— basada en l'enginy i la picaresca. Dos personatges masculins perfilats a les antípodes de la rudesa pròpia del gènere forjant una amistat sensible i lleial. Personatges a la recerca obsessiva  dels seus somnis particulars que poc a poc van construint en un dia a dia envoltats d'una rica diversitat de persones pròpia dels territoris de frontera i conquesta. 

Encara que sembli contradictori estem davant un  relat d'un minimalisme cuidat fins el darrer detall que transmet una poètica colpidora i un humanisme profund. Tot plegat acompanyat d'un treball de fotografia i llum d'una dificultat extrema per completar-ho amb dues interpretacions protagonistes que encaixen perfectament amb les intencions de la directora Kelly Reichart a la que haurem de fer un bon seguiment a partir d'ara.

Experiència singular la que he tingut amb aquesta pel·lícula. La veig a la pantalla petita fa uns mesos on va estar disponible durant uns dies dins la plataforma Filmin en ocasió del Festival de Gijón. L'estrena en pantalla gran em confirma la bona primera impressió per poder contemplar perfectament les escenes amb llum escassa que en pantalla de TV perden molta qualitat. No cal reiterar que no hi ha discussió en la comparativa.

Proposta de cinema independent del tot recomanable per la seva particular i novedosa interpretació de la èpica violenta de la "conquesta de l'oest americà" i per la magnífica lloança a una veritable amistat. (8,5)

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de MacPelegri
Exdocent i amant a temps parcial del cinema com a experiència vital, emotiva i onírica. Fugitiu dels meus fantasmes als quals intento deixar sempre fora de la sala.
Segueix-me :

Altres entrades del autor