"Irati": èpica, màgia i cinema

"Irati": èpica, màgia i cinema

diumenge 26 de febrer 2023 - 08:00
"Irati": èpica, màgia i cinema
"Irati": èpica, màgia i cinema

Una de les frases emblemàtiques de la pel·lícula i que serveix per explicar tot el seu contingut és la que ens diu literalment que "tot allò que té nom existeix". El títol de l'obra i el nom d'un dels boscos més captivadors que he vist mai ha de tenir per força un origen singular i farcit de fantasia, aventures i batalles.

Al segle VIII la zona on es desenvolupa l'acció conviu amb els sarraïns al sud i l'amenaça conqueridora dels francs pel nord. A més, coincideix en una expansió del cristianisme que ha de competir encara amb unes creences paganes molt arrelades. El pare d'Eneko ha de fer un pacte de sang amb una antiga deessa de la vall per tal de poder derrotar al francs, la qual cosa li comporta al fill, una vegada adult, una sèrie de compromisos i lluites per tal de continuar mantenint el lideratge de les diferent faccions. A més a més, i d'una forma prou contundent, la màgia dels esperits pagans també  hi jugaran la seva part.

Ens trobem davant una pel·lícula d'aventures i fantasia relatada amb  l'agilitat necessària que permet mantenir la tensió narrativa en tot moment,  ja sigui amb elements tan reals com combats i batalles o aspectes més irreals com divinitats xamàniques o essers mitològics. Som ben conscients que estem davant una mena de faula amb tots els components ben disposats tant en el seu ritme com en el seu mestratge constructiu. En aquest darrer sentit,  no només cal destacar un guió ben lligat acompanyat d'unes bones interpretacions sinó que també hem d'esmentar els elements més tècnics com els efectes especials i la fotografia. Tot plegat emmarcat dins aquest entorn magnífic com és el bosc d'Irati el qual s'acaba convertint en un personatge més amb una vida pròpia a través d'unes imatges d'una bellesa i una llum incomparables.

Ho podríem resumir dient que és una història intensa que aconsegueix connectar amb la nostra atenció amb els elements clàssics de la bona narrativa d'aventures èpiques: heroi i heroïna compartint protagonisme per aconseguir un repte, cops d'efecte ben distribuïts i articulats, interpretacions creïbles i enèrgiques, acció i fantasia ben amanida i, finalment, unes imatges precioses que ho envolten tot. I tot això per explicar-nos l'origen d'un nom. Que senzill i que atractiu si es fa bé!. (7)

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de MacPelegri
Exdocent i amant a temps parcial del cinema com a experiència vital, emotiva i onírica. Fugitiu dels meus fantasmes als quals intento deixar sempre fora de la sala.
Segueix-me :

Altres entrades del autor