"La sal de la tierra": un passeig per la vida

"La sal de la tierra": un passeig per la vida

dissabte 15 de novembre 2014 - 17:30
"La sal de la tierra": un passeig per la vida

L'obra i biografia de Sebastiâo Salgado se'ns presenten de la mà d'un admirador i també fotògraf (Wim Wenders) i del seu propi fill, Juliano Ribeiro Salgado, d'una manera propera i prou destacable. Us recomano que feu un forat a la vostra agenda ja que segur que heu vist algun dels treballs d'aquest fotògraf imprescindible i prolífic.

La parella de directors connecten i aprofundeixen en una vida dedicada a la fotografia en un blanc i negre ple de llum, enquadres perfectes i imatges colpidores. S'aconsegueix donar la cara nítida i expressiva del protagonista comentant el moment i  el context de cadascuna de les imatges alhora que es parla directament a la càmera i es mira la foto. S'aconsegueix transmetre alguna cosa més que  allò que diu la mateixa fotografia. Malgrat que de vegades potser tindrem  la sensació d'estar  davant una minuciosa i magistral presentació en PowerPoint, l'expressivitat de la veu i la cara del mateix Salgado evita aquest infortuni. Destaquem també  les filmacions del fill, les quals  aporten dinamisme i varietat al format massa encarcarat de simple presentació d'imatges.

Es pot trobar a faltar el punt de vista de la seva dona i col·laboradora necessària tant a l'inici com en la posterior difusió de la seva obra. Aquest  protagonisme apareix al final de la cinta en el  projecte de caire ecologista i ja allunyat del tot de l'obra fotogràfica dedicat a la recuperació de la selva atlàntica de la finca familiar. Projecte al qual se li dóna un excessiu protagonisme tot i que, finalment, s'acaba lligant  apel·lant a tot allò més essencial del esser humà i la seva estreta unió amb la natura.

Personalment destaco la feina feta al voltant de persones treballadores de tot el món, l'etapa africana que deixa unes imatges crues i colpidores fins al límit del rebuig i la darrera feina que amb el títol "gènesis"· s'aproxima a la natura més extrema i a les tribus més remotes. (Fins al 8 de febrer la podeu veure al CaixaFòrum de Barcelona on podeu trobar aquesta magnífica visita virtual)

Recomanada si admireu l'obra del S. Salgado o per tots els que vulgueu descobrir una biografia i una obra unides per una línia vital i vitalista farcides de sentit i bellesa. (7/10)

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de MacPelegri
Exdocent i amant a temps parcial del cinema com a experiència vital, emotiva i onírica. Fugitiu dels meus fantasmes als quals intento deixar sempre fora de la sala.
Segueix-me :

Altres entrades del autor