Les estructures de l’estat

Les estructures de l’estat

divendres 17 d'abril 2015 - 14:00
Les estructures de l’estat

Mentre es van construint noves estructures d'Estat, seria aconsellable que seguissin funcionant amb normalitat totes les que depenen de la Generalitat, que representa i actua en nom de l'Estat a Catalunya. Una de les característiques elementals de tot governant és que s'entenguin les gestions que realitza a favor i per a la societat que representa.

Hi ha qüestions com la recaptació d'impostos, la sanitat, l'educació i la seguretat que no poden estar gestionades per l'ambigüitat o la confusió. En les competències transferides, el Govern ha de donar comptes al Parlament i sotmetre's als debats i votacions pertinents. La gestió de la sanitat pública, per exemple, està sent contestada en sectors dels propis professionals sanitaris i el conseller Boi Ruiz haurà d'explicar amb més detalls cap a on vol conduir la sanitat pública catalana.

Però el tema que es presta a més confusió és el que afecta a la seguretat, especialment després de les detencions de presumptes gihaidistes que pretenien, segons la policia, atacar objectius a Barcelona. Ha estat molt correcta l'actuació dels Mossos en un operatiu que porta desplegat des de fa més d'un any. El propi Rajoy ho va reconèixer a la passada cimera de Pedralbes.

Les informacions sobre l'actuació de suposades cèl·lules d'ensinistrament gihaidista a Catalunya no són una broma. Tampoc ho és el trànsit per Barcelona de simpatitzants de l'Estat Islàmic en el seu camí cap a Turquia, Síria o l'Iraq. Són molts els agents que actuen per detectar els moviments sospitosos de persones i grups. Hi ha cossos de la intel·ligència de la Policia, de la Guàrdia Civil, dels Mossos, del CNI, del Ministeri i la Conselleria d’Interior que es mouen sobre el terreny per recaptar informació i prevenir desgràcies.

Però la Junta de Seguretat de Catalunya, òrgan mixt de col·laboració en matèria de seguretat entre els governs de Madrid i Barcelona, fa anys que no es reuneix. Miquel Iceta ho ve demanant en seu parlamentària. Per fi, el president Mas ha anunciat que promourà una reunió de la Junta de Seguretat. No ha quedat clar si Mas cridarà a Rajoy perquè es reactivi la reunió. Ni tampoc si el Ministeri de l'Interior té molt interès en què es produeixi aquesta reunió.

Són absurdes les discussions polítiques sobre temes de seguretat. És igual qui és el responsable. Aquesta qüestió no pot sofrir les desavinences dels bàndols polítics. L'Estat, ho representi qui ho representi, ha de garantir la seguretat dels ciutadans. No l'Estat en construcció sinó el que existeix. Veure les cares agres de Rajoy i de Mas cada vegada que es troben és un espectacle penós que evidencia l'absència absoluta de diàleg entre les dues parts.


Article original: Foixblog.com

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de lluisfoix
Nascut a Rocafort de Vallbona, és llicenciat en periodisme i dret. Va ser director i subdirector de La Vanguardia en diverses etapes des del 1982. Especialista en política internacional i columnista de temes d'actualitat, ha estat corresponsal a Londres i Washington i ha cobert set guerres i viatjat per 82 països. Imatge de Revista Valors.org
Segueix-me :

Darreres entrades de l'autor