Reflexió a la noticia: Carns processades i càncer

Reflexió a la noticia: Carns processades i càncer

dimecres 28 d'octubre 2015 - 11:45
Embotits
Embotits

Després de la primera “enrabiada interna” a l’escoltar l’última noticia que diu“ La OMS confirma que la carn processada és cancerígena” he decidit esperar un temps prudencial per analitzar la informació.

Enrabiada interna, perquè estic cansada d’aquestes noticies que criden l’atenció i alteren la realitat i cansada de mediàtics que opinen i aconsellen a la radio i a la televisió a la població coses fora de context i que per mi i per molts professionals de la salut són consells que no es poden generalitzar. Enfadada perquè “diuen” que hi ha molts aliments cancerígens i molts aliments que “curen” el càncer i altres malalties...

Que passa? que ens creiem tot el que ens diuen, ense pensar si és lògic o no? Hem d’aplicar el sentit comú. Els que em coneixeu i sou o heu sigut clients meus, sabeu perfectament que us aconsello sempre 5 cops al dia entre fruita i verdura, no abusar dels greixos (siguin saludables o no, siguin saturats o mono o poliinsaturats i sempre reduint l’aport de greixos saturats), carn i peix de veritat  (res de succedanis) i els derivats com hamburgueses i pinxos d’una carnisseria de confiança... i puc allargar el tema com si fos una consulta, però no cal.

Si, puc dir en veu alta que som un país on tenim CARN DE VEDELLA DEL PIRINEU I PREPIRINEU D’ALTA QUALITAT, i si, a la SEGARRA, CARN DE PORC I DE POLLASTRE, i resulta  que també és CARN DE QUALITAT, i us pregunto: és un aliment de proximitat?

Només cal que surtis a fer un tomb per la província de Lleida (i per Catalunya) i trobaràs, arbres fruiters, camps de blat, granges de porcs, pollastres i vedells, granges de vaques que fan llet, camps amb trumfos plantats, horts plens de gent cultivant verdures i hortalisses de temporada...

Ens hem de negar a alimentar-nos del que ens envolta perquè “algú” ha dit que són aliments insans. Senyors, no hi ha aliments bons ni aliments dolents, som nosaltres que en fem un ús abusiu o un ús correcte.

Bé, ara que ja m’he esbravat, quina conclusió planera i que entenguem tots n’hem de treure de tota aquesta noticia?

Hi ha molts factors relacionats amb el càncer, com el tàbac, el ritme de vida, l’estrès oxidatiu que genera el propi cos al respirar i al fer esport (el cos té eines per combatre aquest estrès oxidatiu, però és un factor, que potser també tindrà la seva incidència), l’alimentació, el sedentarisme, l’alcohol... Així doncs, que hem de fer? Cuidar-nos, fer esport, de forma saludable i menjar sa. Si, exactament el que estàs pensant: no t'aporto cap novetat.

Potenciar els aliments frescos que tenen un circuit curt al mercat, menjar de tots els aliments, sense abusar-ne. Tenir en compte tots aquests estudis que surten, però no eliminant o incorporant els aliments que ens diuen, sinó menjar-los amb mesura i  gaudir-los quan els menges. Fer cas a les recomanacions de la OMS i altres organismes similars. És lògic que no podem menjar embotit cada dia per sopar, ni consumir hamburgueses de forma diària, al l’igual que no es sa menjar molts fruits secs cada dia, per l’alt contingut en greix que porten i tampoc seria sa menjar quilos i quilos de fruita al dia.

Aquesta és la meva reflexió com a diplomada en nutrició i com a consumidora: aplica el sentit comú, no facis cas de les situacions alarmistes, valora-les i mira la procedència dels aliments que compres, jo em nego a comprar taronges de sud-àfrica i pollastre congelat (que al mercat ja hi és de fa temps). Lo ideal: la compra al mercat, cistella ecològica (és una opció ràpida i sana), producte de proximitat i carn i peix de procedència segura. I cadascú és lliure d’opinar i creure el que vulgui sobre alimentació. Tu ets el responsable del que menges.

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de laiamosella
Sóc diplomada en Nutrició Humana i Dietètica i emprenedora. Treballo des del 2002 en el camp de la reeducació alimentària, ajudar a canviar hàbits alimentaris és un dels aspectes més enriquidors de la meva feina. Al 2012, juntament amb Isolda Nogareda, creem Diet à Porter, un espai de nutrició a la xarxa, des d'on contribuïm en la millora de la salut i en la reeducació alimentària. M’encanta fer esport estant en contacte amb la natura i la neu. Pujar muntanyes amb els esquís o els grampons als peus, em dóna força per estar sempre al 100%.
Segueix-me :

Altres entrades del autor