"Segundo premio": sobre la vivència creativa

"Segundo premio": sobre la vivència creativa

dissabte 25 de maig 2024 - 16:45
"Segundo premio": sobre la vivència creativa

"Segundo Premio", la nova pel·lícula d'Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, no és un biopic més i prou; és una carta d'amor al grup Los Planetas i a una època que va marcar a una generació, una odissea musical plena d'autenticitat, nostàlgia i tones de bon ofici ubicat a la Granada més creativa en el panorama indie rock dels anys 90'.

Amb una direcció incisiva i marcant estil propi, Lacuesta i Rodríguez ens porten al cor de la trepidant escena musical de la ciutat. La trama gira al voltant de les crisis personals i creatives en un moment clau de la seva carrera. La baixista abandona la banda, el guitarrista Floren es troba en una espiral autodestructiva, i el cantant Jota lluita per crear el seu tercer disc, una obra amb les expectatives tan altes que la pressió va estar a punt d'estroncar-ho tot. Per sort no va ser així i en aquest impàs va començar a néixer la llegenda. 

"En todas las historias de bandas se miente. Yo no voy a mentir. Es que no me acuerdo." Aquesta frase del bateria expressa encertadament per on aniran els trets. La pel·lícula juga en la frontera entre realitat objectiva i la subjectivitat de l'espasme creatiu dins una visió evocadora, submergint-nos entre els seus fantasmes i excessos dins una època plena de vinils i neons de colors. Les drogues, tan presents en les lletres del grup, no són només el fons sinó també la forma on els personatges sembla que levitin amb una càmera que gira al seu voltant elevant la narrativa a una suggestiva poètica.

La pel·lícula va més enllà d'un homenatge al grup per tal de convertir-se també en una reflexió sobre l'amistat i l'amor, amb unes interpretacions notables que donen vida a la part més humana sense oblidar-se del naixement del mite. Lacuesta ens regala una de les pel·lícules de l'any, després d'un rodatge complicadíssim,  que aconsegueix fer-nos partícips d'una bona història sobre l'experiència creativa, la música, l'amistat i la vida a partir d'un  l'excel·lent guió, unes interpretacions autèntiques i una trama poderosa. Una aposta segura per gaudir del cinema. (8)

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de MacPelegri
Exdocent i amant a temps parcial del cinema com a experiència vital, emotiva i onírica. Fugitiu dels meus fantasmes als quals intento deixar sempre fora de la sala.
Segueix-me :

Altres entrades del autor