Sortim a sopar?

Sortim a sopar?

dijous 09 d'octubre 2014 - 17:30
Restaurant

Avui parlem de com combinar un primer plat, un segon plat i unes postres si mengem en un restaurant, de tal manera que ens quedi un menú equilibrat, basant-nos en la nostra dieta mediterrània.

La base de la nostra piràmide alimentària són pasta, l’arròs, la patata i el pa, és a dir els hidrats de carboni, per tant aquests hauran d’estar presents en el menú. Els podem escollir en el primer plat o com a guarnició del segon. Si el plat principal és a base de pasta, d’arròs o de patata us recomanem que eviteu el pa. El pa forma part del grup dels hidrats de carboni, per tant, estaríem doblant la dosi d’hidrats que necessitem. Recordeu que un excedent d’hidrats de carboni s’emmagatzema en forma de greix dins el nostre organisme.

No incloc en aquest grup els llegums (cigrons, les llenties, la mongeta blanca i la soja) perquè són rics tant en hidrat de carboni com en proteïnes. Serien un segon plat; si els cuinem amb arròs, obtindrem un plat únic perfecte amb tots els aminoàcids essencials.

La verdura i l’amanida hi han de ser presents dos cops al dia. D’aquesta manera mirarem d’escollir una verdura o amanida de primer, o bé, triarem un segon plat que inclogui aquests aliments com a guarnició.

Tenim la sort de viure en un país on es pot gaudir d’una carn de qualitat i d’un peix de costa d’alt nivell, per tant us recomanem treure profit d’aquesta proteïna d’alt valor biològic. Si dineu fora de casa, us aconsellem carn de vedella, de corder o porc o d’aus ja que en tenim accés directe o bé busquem un peix de les nostres costes.

Com escollir les postres, nutricionalment parlant? Una bona manera d’escollir és buscant la presència d’un aliment cru per àpat. És a dir, si hem menjat verdura al vapor (o bullida o a la planxa) escollirem una fruita de postres. En canvi, si hem menjat amanida de primer o com a guarnició, podem escollir un làctic. I puntualment... ens podem donar un petit plaer i tastar un sorbet, un tiramisú o un pastís de formatge.

La beguda principal que acompanyi els nostres àpats serà l’aigua, ja que la hidratació és un dels aspectes més importants per mantenir uns hàbits saludables. Ara bé, una copa de vi o una cervesa ens aportarà antioxidants i que sense abusar-ne també ho podem incorporar. El que si desaconsellem totalment són les begudes ensucrades i gasificades, com a consum habitual.

Pel que fa a les salses i amaniments buscarem sempre tot el que estigui fet a base d’oli d’oliva verge.

I per acabar no ens podem descuidar del tipus de cocció. Una alimentació equilibrada permet dos fregits o arrebossats a la setmana, així doncs, fes memòria i calcula si avui pots demanar uns calamars a la romana o bé un filet de vedella al punt.

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de laiamosella
Sóc diplomada en Nutrició Humana i Dietètica i emprenedora. Treballo des del 2002 en el camp de la reeducació alimentària, ajudar a canviar hàbits alimentaris és un dels aspectes més enriquidors de la meva feina. Al 2012, juntament amb Isolda Nogareda, creem Diet à Porter, un espai de nutrició a la xarxa, des d'on contribuïm en la millora de la salut i en la reeducació alimentària. M’encanta fer esport estant en contacte amb la natura i la neu. Pujar muntanyes amb els esquís o els grampons als peus, em dóna força per estar sempre al 100%.
Segueix-me :

Altres entrades del autor