Tot recordant els bombers d'Horta de Sant Joan

Tot recordant els bombers d'Horta de Sant Joan

dilluns 21 de juliol 2014 - 23:15

Les noticies més bones, les més dolentes i les d'anar tirant. A grosso modo aquesta podria ser una classificació de notícies. En realitat n'hi ha tantes com gustos colors. Avui em quedo probablement amb la pitjor notícia que mai he donat en antena. Si em preguntessin quina és la millor no sabria dir-ho ara mateix. Però de dolentes, de les que fan mal, de les que és difícil mantenir l'objectivitat, d'aquestes si que en recordo. La tragèdia d'Horta de Sant Joan, amb un balanç de cinc bombers morts i un ferit greu, és una d'aquestes. Cinc anys més tard, em permeto recordar-ho en aquestes línies.

David Duaigües, Jaume Arpa, Jordi Moré, Ramon Espinet i Pau Costa. Cinc noms propis. Cinc professionals. Cinc bombers que avui fa cinc anys van perdre la vida en l'incendi d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Un dels pitjors incendis que ha afectat Catalunya en els darrers anys. El pitjor pel que fa a les conseqüències tràgiques, amb la mort dels cinc bombers del cos del GRAF de Lleida. De la tragèdia, un únic supervivent. Un altre nom propi. Un altre professional: Josep Pallàs. Va rebre cremades en un 70 per cent del seu cos. Aquella dita que el diu que el temps ho cura tot, no sé si la podriem aplicar en aquest cas, però després d'una llarga rehabilitació, continua al cos de bombers i dóna suport tècnic al GRAF, als quals pertany, en actuacions sobre el terreny.

No els coneixia, a cap d'ells. Però uns mesos abans si que havia tingut oportunitat de parlar via telefònica amb el David. Li vaig fer una entrevista sobre la Marxa BTT d'Almatret, que ja feia un parell d'edicions que funcionava i que aquell any adquiria un to més ambiciós, amb la primera Xallenge per l'Aiguabarreig i Tossals d'Almatret, d'on era originari. A dia d'avui, una de les seves passions, la bicicleta el recorda cada any, i ja en son cinc amb aquesta festa de la BTT. La dimensió de la tragèdia canvia d'òptica quan hi poses un nom, una veu, una conversa.

Cinc anys més tard Horta de Sant Joan vol recuperar la normalitat, vol superar els estigmes i avui, aquest dilluns, a diferència d'altres anys, no hi ha hagut acte oficial d'homenatge. Tot i això, el poble d'Horta, les famílies de les víctimes, Josep Pallàs i la seva família, el cos de bombers i desenes d'amics, mai passaran per alt un 21 de juliol.

Cinc anys més tard, el silenci segueix sent el protagonista i ara més que mai amb el recent documental que es va presentar fa unes setmanes, El gran silenci, que dóna veu per primera vegada als bombers que van treballar a contrarrellotge durant dies, amb totes les seves hores i més, per controlar el foc que va començar el 20 de juliol de 2009. Entre els testimonis i també líder del documental, Josep Pallàs, que davant la càmera explica que la ferida és oberta, que encara cou i que precisament aquest documental ha estat una via d'escapament on explicar la cronologia dels fets des del punt de vista dels bombers. La principal conclusió que se n'extreu és que la mort de David, Jaume, Jordi, Ramon i Pau va ser un accident provocat per un cúmul de situacions i no responsabilitza a ningú. Una conclusió criticada per algunes de les famílies dels bombers morts.

Cinc anys més tard, la Generalitat també aporta silenci i les famílies encara esperen indemnitzacions. Davant d'aquest silenci, els advocats de les families pretenen activar la via judicial mitjançant un recurs contenciós administratiu, que considerarà l'administració catalana com a responsable pel mal funcionament d'un servei públic: l'operatiu de bombers durant l'extinció del foc. La reclamació s'eleva a 2,5 milions d'euros. D'altra banda, es podria evitar el judici si la Generalitat respon la sol·licitud formal de reclamació patrimonial, en una sentència que es podria produir en dos o tres anys.

Cinc anys més tard, encara queda pendent el judici als dos pressumptes piròmans, acusats d'un delicte d'incendi forestal i de cinc d'homicidi per imprudència greu, així com un altre de lesions. El judici, a celebrar a l'Audiència Provincial de Tarragona, encara no s'ha convocat. Amb tot, es preveu per a la primavera del 2015. Al març del 2013 s'exculpava Carles Font, conegut com Delta 0, el cap de l'operatiu durant l'incendi.

Cinc anys més tard, la investigació segueix oberta. El jutjat de Gandesa continua la instrucció del cas. Va citar a declarar els presumptes piròmans per esclarir si l'acció dels dos imputats va ser per encàrrec d'una tercera persona.

L'incendi d'Horta de Sant Joan ha de servir, i així es demana i així s'ha d'exigir, com el malaurat exemple per afrontar els grans focs. I això ens portaria a un debat que va molt més enllà i és la gestió que fem dels boscos. O més aviat que no fem, perquè pràcticament és nul·la i sovint tenim polvorins a la nostra vora, que en cas d'incendis fan que siguin incontrolables. Millor gestió dels boscos i recursos per tal de fer-ho i sobretot que mai més haguem de viure una tragèdia com la de l'incendi d'Horta de Sant Joan.

 

 

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de nuriamora
Periodista en la Onda. Treballant a Lleida. També soc Community Manager. I per damunt de tot soc mare, estrenada en aquesta tasca des del 2013 i per partida doble. En totes les facetes en constant aprenentatge. Les meves opinions expresades per escrit aquí em representen a mi i tant sols a mi.
Segueix-me :

Altres entrades del autor