Una bona alimentació

Una bona alimentació

dimecres 14 de maig 2014 - 12:30

El meu primer post a Lleida.com, a partir d’ara publicaré un article d’interès nutricional setmanalment, així que, quina millor manera que parlar d’un tema tan important com la bona alimentació. Què és això?

Una bona alimentació o una dieta equilibrada és aquella en la que mengem de tot, i quan dic de tot em refereixo també a aliments com la pasta, el pa, etc., que tot i que la saviesa popular diu que engreixen, no és així, però això ho podem deixar per un altre moment. Avui en dia tindre una bona alimentació és senyal de salut i també sembla un sacrifici, però és realment així?

Nous hàbits?

Una dieta equilibrada hauria de tindre uns 4-5 àpats al dia, i això per què? Normalment contra menys àpats fem més gana es té per això és important realitzar bastants menjades al dia, així evitem “picar entre menjades” i ens assegurem de ingerir tots els nutrients que cal al llarg del dia i també serà més fàcil no passar-nos amb la quantitat de menjar.

Un altre hàbit important és l’aigua, la gran majoria sabem que s’ha de beure d’uns 1,5 a 2 litres d’aigua diaris, això vindria a ser uns 6-8 gots d’aigua al dia, és difícil, però és molt important estar hidratat, a més si volem saber si estem ben hidratats només cal observar el color de l’orina, contra més transparent millor hidratats estem.

És més car alimentar-se bé?

Sembla que no es pot tindre una bona dieta equilibrada i sense gastar-nos diners, i, si la veritat que una dieta equilibrada és més cara que el “fast food”, ja que els productes frescos són més cars, però tot i així a la llarga ens estalviarem més diners si mengem més variat. Ens evitarem medicaments, per exemple pel colesterol, hipertensió, etc., o inclús pagar menys impostos i es que malalties com l’obesitat són caríssimes per la sanitat pública. A més si invertim en una casa per viure bé, perquè no invertir una mica en nosaltres mateixos?

Cuinar ràpid no és sinònim de bona alimentació?

No és cert, penseu quant temps gasteu per preparar una amanida? 5 minuts? Avui en dia hi ha moltes noves tècniques de cocció com el microones i altres més clàssiques com la planxa així que no hi ha cap excusa per no poder portar una bona alimentació.

Què  hem de menjar i quantes vegades?

Doncs és molt fàcil, només seguint les següents regles podrem garantir una dieta ben variada al llarg de la setmana.

  • Llegums: Han de consumir-se 2/3 vegades a la setmana.
  • Peix: consumir-lo 2/3 vegades a la setmana, tot i que posi lluç, bacallà, etc.. es pot variar el peix.
  • Carn: Sigui blanca que vermella s’ha de consumir 3/4 vegades a la setmana (preferiblement les carns blanques).
  • Formatge: Preferir els formatges frescs baixos en greixos com: mató, formatge d’untar desnatat, mozzarella, formatge bola, cheddar, formatge de cabra fresc, formatge fresc, formatge de burgos.
  • Embotits: preferir pernil dolç o salat (vigilar amb el greix), gall d’indi. No menjar més d'unes 2 vegades a la setmana.
  • La tonyina i els OUS només un cop a la setmana. 
  • Pasta, arròs, pa i altres cereals: S’han de menjar a diari, es pot canviar la pasta pels mateixos grams d’arròs o viceversa.
  • Fruita i verdures: 5 racions al dia d’aquestes 3 de fruita i 2 de verdura.
  • Greixos: preferiblement oli d'oliva extra verge (3 cullerades soperes al dia).

Veieu que senzill és cuidar-se una mica? La próxima setmana parlaré dels avantatges de dur una dieta equilibrada i els seus beneficis. Si voleu que parla d’algún tema en concret només cal que poseu un comentari :) Moltes gràcies per la vostra atenció!

 

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de Guiomarmasip
Dietista-nutricionista, especialitzant-se en nutrició pediàtrica. Col·laboradora de Tudiet. Actualment au pair a Finlàndia.
Segueix-me :

Altres entrades del autor