8 de Març. Dones, Vaga i República

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
08-01-2019
Paco Castillo
28-05-2018
Marea Blanca de Ponent i Pirineus
13-03-2018
Permanent del Secretariat Intercomarcal d’USTEC·STEs (IAC)
08-03-2018
Josep Maria Forné i Febrer, Diputat al Parlament de Catalunya de JuntsxCat per Lleida, Pirineu i Aran
08-03-2018
Eva Lega i Esther Sancho, Crida per Lleida - CUP
08-03-2018
Grup de Dones de Lleida
08-03-2018
Comú de Lleida

Pàgines

8 de Març. Dones, Vaga i República

08-03-2018

 

El 3 d'abril de 1938 entraven a Lleida les tropes feixistes significant un triple cop d'estat contra les dones: com a republicanes, com a catalanes i com a dones. Es posava fi a les polítiques socials, l'escola moderna, la llengua, la cultura, la laïcitat i la igualtat. L'anorreament d'un projecte col·lectiu es va imposar a través de l'assassinat, la presó, l'exili, la depuració i l'espoli amb que prohoms, com Areny o Sangenís, s'enriquien gràcies a la dictadura a qui els carrers de Lleida segueixen injustament homenatjant.

En el seu lloc, des de la Crida-CUP volem homenatjar les donasses republicanes, en el 80è aniversari del cop d’estat, perquè com a societat democràtica cal un exercici de memòria i posar, davant de tot, els noms de les ponentines que van aixecar la República dels trenta: Maria Rius, Teresa Pàmies, Pepita Uriz, Soledad Estorach, Pepita Raimundi, Dolors Piera i Aurèlia Pijoan, per la qui ja vàrem demanar una acció de record. Militants, pedagogues i lluitadores pels drets humans i de les dones. Des del cooperativisme, l’associacionisme, el sindicalisme, el socialisme o l’anarquisme van encapçalar una triple lluita: construcció de la República, lluita contra el feixisme i lluita contra el patriarcat.

Avui, 8 de març, ens trobem lluitant per la construcció de la República catalana i ens adherim a la vaga feminista, laboral, de consum, de cures i estudiantil amb les mateixes finalitats que aquelles donasses. Recollim el relleu de la lluita per la capacitació de les dones dels anys trenta i de l’alliberament dels setanta. És vergonyant que passat el temps les dones es situïn en aquesta situació de vulnerabilitat, amb una bretxa salarial del 24%, una bretxa en les pensions que castiga i empobreix les vídues, perquè creixen les falses autònomes, perquè un terç de les dones assalariades de Lleida es situen per sota del llinar de la pobresa, perquè el 60% de les aturades de llarga durada són dones, perquè carreguem amb la producció no remunerada. Perquè la cosificació de les dones, lluny d’eradicar-se, s’ha agreujat al servei del consumisme que estereotipa i fomenta la dominació sobre el nostre cos. Segueixen les agressions masclistes a dones i nenes: feminicidis, agressions sexuals, micromasclismes, assetjament contra el que no es despleguen prou polítiques públiques, com la clamorosa manca d’un centre públic d’acollida de dones que venim reivindicant.

Perquè som les netes de les bruixes que mai van poder cremar i, ahir, avui i demà, construïm República des del feminisme enfront el capitalisme i el patriarcat.

Eva Lega i Esther Sancho, Crida per Lleida - CUP

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

setembre

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Enquesta