Aquesta no és la reforma de les pensions que necessitem, Sr. Escrivá

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
15-12-2022
Comissió Institut - Escola a St. Ramon
13-12-2022
Rosa Ma. Inglés Orobitg
01-12-2022
AMPA Institució Lleida
29-11-2022
Junta Territorial d'Alumni Lleida
20-10-2022
Llars d’Infants Privades autoritzades de Lleida

Pàgines

Aquesta no és la reforma de les pensions que necessitem, Sr. Escrivá

11-04-2023
Aquesta no és la reforma de les pensions que necessitem, Sr. Escrivá
Foto Miquel de Santiago

Aquestes últimes setmanes s'ha parlat molt sobre la reforma de les pensions, predominant la lletania de que els sistema no és viable. Moltes vegades ens disfressen els debats amb questions tècniques i ens diuen que les solucions que ens donen són "neutres", sense contingut ideològic. No es deixin enganyar, hi ha ideologia, "aquesta tipologia de técnica?" és l'excusa per justificar-se. En realitat, el debat és qui guanyarà: el sector financer i els grups d'inversors que desitgen poder controlar les pensions o el sector públic que tingui la voluntat de continuar gestionant-les. Quatre dades, les pensions representaven l'11,7% del PIB al 2022; la nomina mensual és d'11.902 milions d'euros (més de 166.000 milions d'euros anuals) i arriba a 9.067.433 pensionistes (01/01/2023).

La plataforma "Unitat d'Acció Pensionista"* que aglutina els principals moviments pensionistes del Regne d'Espanya, de la qual forma part la Marea Pensionista de Lleida, ha elaborat un manifest d'aquesta segona fase de la reforma de la recentment aprovada pel Govern d'Espanya, mitjançant el RDL 2/2023, de 16 de març, i publicada al BOE el passat 17/03/2023 i ratificada al Congrés dels Diputats el 30/03/2023.

El pla dissenyat pel ministre Escrivá, que està sent molt efectiu des del punt de vista mediàtic, no soluciona, ni de bon tros, les necessitats urgents de les persones pensionistes, en concret les de les rendes més baixes. Per aquesta raó hem elaborat una sèrie de propostes resumides en el següent decàleg:

1. Pensió mínima de 1.080 euros. La pensió mínima de referència d'una persona pensionista amb cònjuge que no estigui al seu càrrec, es situarà, l'any 2027, en 873 euros. quedant molt lluny dels 1.080 euros (SMI) que reclamem per al 2023.

2. Eliminació real de la bretxa de gènere. Si bé s'han introduït mecanismes per ajudar a reduir-la, no deixen de ser tímids i molt dilatats en el temps, quan és un tema molt urgent. Cal fer menció especial de les pensions de viduïtat, ja que la majoria de les persones que les perceben són dones i no passarien dels 828,5 euros mensuals, molt lluny del nivell del SML

3. Període de comput per al càlcul de les pensions: escollir els millors 15 anys de cotització de cada persona. L'ampliació a 29 anys del període de càlcul per a les pensions futures (descomptant els 24 pitjors mesos) des dels actuals 25 anys (per la reforma de 2011, abans eren 15 anys), encara que es permeti triar entre l'actual model (de 25 anys) o el nou (de 29 anys) durant dues dècades, implicarà, a les persones que els restin més de 20 anys per a jubilar-se (la majoria dels nostres fills, filles, nets i netes), que les seves pensions es redueixin en el moment de la jubilació, com a conseqüència de l'ampliació del període de càlcul. Allargar els anys de còmput perjudicarà molt als que tinguin trajectòries laborals amb períodes llargs d'atur i als majors de 50 anys que són retirats del mercat laboral abans d'hora.

4. Auditoria dels comptes de la Seguretat Social. El moviment dels pensionistes exigim la publicació, de forma immediata, de l'auditoria de la Seguretat Social, que segons la Llei 21/2021, s'havia d'haver fet abans del 30 de juny de 2022. Aquesta auditoría, que ha de ser independent i transparent, permetria demostrar que, si no es suporten despeses impròpies, els comptes de la Seguretat Social estan sanejats, i que les retallades no tenen cap justificació.

5. Jubilació als 65 anys. Les persones joves tenen problemes per incorporar-se al mercat laboral i al mateix temps s'allarga l'edat de jubilació, tot un despropòsit.

6. Actualització de pensions i salaris segons l'IPC real i anual, i recuperar la paga compensatòria anual per revertir la pèrdua del poder adquisitiu. S'ha d'evitar l'existència de bosses de pobresa dins de les persones pensionistes.

7. Derogació de les reformes del 2011 i següents del 2021, 2022 i 2023. Perquè han significat un retrocés monetari i de drets de les persones jubilades i de les que s'havien de jubilar.

8. 'No' als plans de pensions privats d'empresa, ni a la gestió privada de les pensions públiques. Els processos de privatització són per beneficiar als grups d'inversors i a les entitats financeres i, a mig termini, acaben exigint que s'ampliï la privatització a tot el model. Volen controlar i gestionar tot el "pastís" de les pensions.

9. Jubilació avançada sense penalització a partir dels 40 anys cotitzats. És una gran injustícia que persones que han cotitzat més de 40 anys, pel fet de jubilar-se uns anys abans de l'edat establerta, se'ls penalitzi i se'ls hi apliquin una reducció de la pensió.

10. 'No' a la descapitalització de la Seguretat Social, ni a la liquidació del seu patrimoni immobiliari. No és tolerable que, sigui quin sigui el govern de torn, pugui desprendre's del patrimoni de la Seguretat Social que han pagat durant generacions totes les persones que han cotitzat. Una vegada feta la venda no es pot revertir l'operació. La solució per a que tothom rebi una pensió que li permeti viure amb dignitat, passa pel finançament directe dels pressupostos generals de l'Estat, tal i com es fa amb altres partides pressupostàries, com per exemple la de defensa o la de la casa real. És un simple posicionament ideològic.


Mani qui mani les pensions es defensen. Marea Pensionista de Lleida


* La plataforma Unitat d'Acció del Moviment Pensionista està integrada per ASJUBI40 (@asjubi40) (Asociación Jubilación Anticipada sin Penalizar), COESPE (@CoespeOficial) (Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Público de Pensiones), EHPM (Movimiento de Pensionistas de Euskal Herria), MADPP (@MOANDPP) (Movimiento Andaluz en Defensa de las Pensiones Públicas), MODEPEN (@modepen) (Movemento Galego en Defensa das Pensións e os Servizos Públicos), UNIDAD COESPE (@UCoespe) (Coordinadora Estatal de Pensionistas), Plataformas de Pensionistas de Badajoz, Móstoles...

Marea Pensionista de Lleida

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

març

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31