"Controvertides cigonyes convidades a marxar"?

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
14-02-2020
ADPN La Banqueta
06-02-2020
Ignasi Martínez, sotsdirector de formació de Institució Lleida
08-01-2019
Paco Castillo
28-05-2018
Marea Blanca de Ponent i Pirineus
13-03-2018
Permanent del Secretariat Intercomarcal d’USTEC·STEs (IAC)
08-03-2018
Secretaria de Polítiques d’Igualtat, Dona i Col·lectiu LGTBiQ del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran.

Pàgines

"Controvertides cigonyes convidades a marxar"?

26-02-2018
"Controvertides cigonyes convidades a marxar"?

'Controvertides cigonyes convidades a marxar'? (Cita del diari Segre, 11.02.2018) No entenc el tendenciós posicionament de la premsa en aquest tema. Cal deixar-ho clar: el que ha estat controvertit són les accions per fer fora les cigonyes de la Catedral; i és un gran eufemisme dir que se les ha convidat a marxar: els seus nius es van llençar a un contenidor i s'han posat sistemes elèctrics, cablejat, hèlices i xarxes per evitar-ne el retorn. Es tracta de sarcasme o d'un mal acudit?

Tampoc entenc l'actitud d'anar a la seua del Capítol de la Catedral i el Bisbat, ni la condescendència amb que se'ls tracta, mostrant un cop més que no tothom és igual, ni davant la premsa, ni davant la llei. Seria molt interessant, gairebé imprescindible, que es fes un seguiment de com ha anat canviant l'opinió sobre l'aniuament de les cigonyes; quines mesures s'han pres i què han costat; quins consentiments per part de l'administració es tenien, què marca la llei i perquè es canvia per a uns; i, en definitiva i potser més important, quins estudis tècnics s'han fet (d'opinar i parlar per parlar tothom en sap).

Com dic, reconec que no sóc la persona indicada per fer aquesta cronologia, però la professionalitat d'uns i altres (premsa i bisbat, si es que se'ls pot reconèixer professió) deixa molt que desitjar. Dilluns 12 de febrer apareixia al diari l'anunci d'un estudi tècnic sobre la conservació de la Catedral. De veritat, fins al cap de varis anys no comencen a aparèixer aquests estudis? Amb l'únic que comptàvem era amb el de la part interessada, feta per l'arquitecte del propi Capítol de la Catedral? I què ha estat fent el Bisbat fins ara? I no us confongueu, no es tracta d'un conflicte entre fe i raó. Es tracta de ser racionals amb les grans despeses que han suposat la majoria d'accions empreses: inútils i perdudes.

Per obvi que sembli, cal tornar-ho a dir: la decisió d'actuar sobre les cigonyes s'hauria de basar en l'estudi tècnic, imparcial, que avalués les condicions de l'edifici i les de la població de cigonyes, proposant les possibles accions que s'haurien de dur a terme (treure-les, re-ubicar-les, col·locar plataformes sobre la teulada, deixar-ne una part, etc.), i en conformitat amb la llei. I això encara no s'ha fet! I el que fa més por, crec que el Bisbat no acceptarà acatar la llei ni un estudi científic (repeteixo, no es tracta de fe, si no d'anar a la seua i fer només cas als interessos particulars).

A tall d'exemple: el primer any que es van fer fora les cigonyes se sabia que l'empresa que instal·la els sistemes ha de fer un manteniment continu sobre els aparells: sense anar més lluny, a la pròpia pàgina web ho expliquen. Però, com diu la llei, també es tenia molt clar que no es pot actuar sobre els nius en l'època de cria (entre gener i juliol). Tota la feina que s'havia fet no va servir per res. Quant va costar? Algú se n'ha fet responsable? Però la manera de funcionar del Bisbat va ser seguir actuant contra la llei, amb les pertinents denúncies. Després es va aconseguir canviar la llei per a ells, acceptant primer deixar una part de la colònia, en un consens amb els ecologistes. Però trencant aquest consens han seguit insistint per tornar a canviar la llei i poder-les fer fora totes. I, a tot això, no ha deixat de criminalitzar les cigonyes i els ecologistes, sense cap fonament científic (perquè no els volen).

Aquest dissabte 3 de març podrem veure La nena dels pardals al Teatre de l'Escorxador. Una història sobre la relació entre la natura i la raó, i el respecte a la vida. En ella una nena decideix salvar una colònia de pardals, considerats com a plaga (junt amb rates, mosques i mosquits), durant l'època del Gran Salt Endavant a la Xina. És extremadament paradoxal comparar les accions de Mao (basades en estudis científics, això sí) i el Bisbat de Lleida.

Oriol

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

febrer

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Enquesta