Fem bondat?

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
28-06-2022
Arrels Sant Ignasi, Càritas Diocesana de Lleida i Fundació Jericó
31-05-2022
Helena Martínez Siurana (Diputada d’Igualtat a la Diputació de Lleida) i Carme Porta Abad (Comissària de l’Any Nativitat Yarza Planas)
22-03-2022
Josep Maria Castells Benabarre | Estudiant, emprenedor, divulgador social i fundador d'ElMercadal.cat
22-02-2022
L'equip d'Animac, Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya
14-01-2022
Llibert Rexach Roure
11-01-2022
Grup Municipal Compromís per Torregrossa
06-01-2022
Clàudia Casas Cocera
29-12-2021
Marta Vilalta, Meritxell Serret, Jordina Freixanet, Engelbert Montalà i Antoni Flores (Diputades i diputats d'ERC al Parlament per Lleida)

Pàgines

Fem bondat?

09-12-2021
Fem bondat?
Foto Esquerra Republicana

Potser una mica endut per l’eufòria de la notícia, el passat 18 d’octubre comunicava que la situació COVID a Cervera era zero i animava a tothom a la recuperació del pols habitual de la vida.

Tanmateix, també advertia que la major mobilitat i l’augment d’interaccions socials, facilitades per l’alleugeriment de les mesures restrictives que la Generalitat havia imposat, oferia més possibilitats al coronavirus per expandir-se. I així ha estat i, en l’actualitat, hi ha a Cervera una seixantena de casos positius.

Tenim una dicotomia que ens fa ballar el cap: volem fer coses, ens ho mereixem, però no gosem fer-les per por.

Podem combinar les dues coses? Evidentment, sí. Solament ens cal aplicar allò que els nostres savis avis ens deien: nen (o nena), fes bondat!

Fem coses, clar que sí, però fem-les bé. Tenim dues armes que ens permeten no deixar de fer res amb gairebé tota la seguretat que no encomanarem i no ens encomanaran: la vacuna i la mascareta. Però les hem d’utilitzar les dues, ja que individualment no són prou eficaces.

La vacuna ens reforça el cos davant una invasió del virus. Si ens entra dins, els anticossos generats per la vacuna mitiguen o anul·len els seus efectes. No eviten del tot la malaltia, però, serà lleu o imperceptible si l’agafem. Està demostrat que la gran majoria d’infeccions greus es donen en persones no vacunades.

La vacuna, però, no evita que el virus pugui entrar en el nostre cos. Si en els ambients on ens movem hi ha algú que té la COVID, ens la pot transmetre encara que estiguem vacunats. La forma d’evitar aquesta transmissió és, com tothom sap, l’ús tossut de la mascareta i, també, mantenir les distàncies, la neteja de mans i la ventilació d’espais. Però, sobretot, la mascareta.

Fem de tot i no hem de tenir por si estem vacunats i portem la mascareta en les interaccions socials. Això és fer bondat i això ens permet continuar la nostra activitat amb seguretat.

Hi ha un tercer element de protecció, més recent: l’ús del passaport COVID. La Generalitat l’ha imposat en aquells llocs tancats on entem en contacte amb altres persones i la protecció de la mascareta és més baixa: en l’hostaleria, on ens l’hem de treure per beure i menjar; en gimnasos i sales de ball, on l’activitat ens fa respirar amb més força; i en residències de gent gran o persones discapacitades, on els usuaris són més febles davant una possible infecció.

En aquests llocs hi ha més risc de transmissió del virus i és lògic que s’exigeixi a qui hi acudeix que estigui vacunat. Així, en cas de contagi, els efectes seran lleus.

Si us plau, no ens fem trampes al solitari i no enganyem els propietaris dels locals. Aquelles persones que no estiguin vacunades haurien d’abstenir-se d’acudir-hi fins que no tinguessin el passaport.

Fem bondat. És el millor per tothom.

Dades de vacunació a Cervera

Les dades de vacunació a la nostra ciutat són força bones. Gairebé el 80% hem rebut la primera dosi de la vacuna i el 72% tenim la pauta completa. A més, el 12% ja tenim administrada la dosi de reforç.

Si descomptem la població menor de 12 anys, que no pot rebre la vacuna, les dades són molt millors: el 91% té la primera dosi i el 83% la pauta completa. Aquestes dades són esperançadores i ho seran més a partir de dilluns quan es comenci la vacunació de persones entre 5 i 11 anys.

Això servirà, entre altres coses, per limitar la transmissió en l’àmbit escolar i en les activitats extraescolars, llocs on el virus s’està movent darrerament amb facilitat. Són poques les persones que no s’han vacunat (el 9% de les majors de 12 anys). Totes tenen el dret a no fer-ho, però les animo que, per solidaritat amb la comunitat amb qui conviuen, ho facin. El quadre següent resumeix l’estat actual de la vacunació a Cervera: 

Salut!

Joan Santacana i Vélez - Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut de Cervera

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

agost

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Enquesta