Ja no serveixen les excuses. Volem un centre públic i de qualitat.

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
28-05-2018
Marea Blanca de Ponent i Pirineus
13-03-2018
Permanent del Secretariat Intercomarcal d’USTEC·STEs (IAC)
08-03-2018
Eva Lega i Esther Sancho, Crida per Lleida - CUP
08-03-2018
Grup de Dones de Lleida
08-03-2018
Comú de Lleida
08-03-2018
Marisa Xandri, Presidenta PP Lleida
08-03-2018
Secretaria de Polítiques d’Igualtat, Dona i Col·lectiu LGTBiQ del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran.
08-03-2018
USTEC-STEs Lleida

Pàgines

Ja no serveixen les excuses. Volem un centre públic i de qualitat.

28-06-2017
Ja no serveixen les excuses. Volem un centre públic i de qualitat.

Dia sí dia també els mitjans de comunicació detallen alguna agressió masclista contra les dones, els casos més greus, els assassinats, passen a ser una notícia una mica detallada, gairebé mai a primera plana, la resta uns petits breus en algun racó d’un diari. La violència contra les dones és una pandèmia que no sembla tenir aturador. Els poders públics no destinen ni els recursos, ni els pressupostos i tenen poca predisposició a escoltar les dones.

El Grup de Dones de Lleida defensem des de fa anys una atenció integral a les supervivents de la violència masclista, defensem protocols d’actuació i atenció realistes, que surtin del paper i es facin efectius. Durant mesos hem denunciat el mal funcionament del centre Dona Samaritana per manca de professionals qualificades, manca de control al programa i a la gestió. I des del seu tancament al mes d’abril que volem que a Lleida hi hagi un servei d’acollida d’urgència de qualitat.

Volem explicar que és aquest servei i perquè en demanem la creació i gestió pública. Algunes dones són agredides i han d’abandonar la seva llar perquè la seva vida, i en molts casos la dels seus fills i filles, està en perill. Si aquestes dones tenen xarxa familiar que les pugui acollir o recursos econòmics per poder allunyar-se i pagar-se un hotel, denuncien i es refugien. Però què passa amb les dones que no disposen d’una xarxa familiar que les protegeixi i/o no tenen recursos econòmics? Doncs la llei obliga als ajuntaments a oferir un servei d’acollida d’emergència durant 15 dies, mentre es gestiona la situació (valorant denúncia, intervenció de professionals especialitzats...). Hi pot haver diferents resultats, si hi ha denúncia en alguns casos l’agressor entra a presó, en altres amb una simple ordre d’allunyament que poc protegeix a les agredides, i fins i tot en alguns casos a ells se’ls permet tornar a casa i a les dones no. Si la situació no és favorable per a què la dona torni a casa, en funció de la valoració del risc que han de fer professionals especialitzades, o bé es gestiona un pis social o bé la dona ha de passar a una casa d’acollida de la Generalitat a una altre poble o ciutat, cases col·lapsades que tenen llistes d’espera i que obliguen a allargar l’estada en els servei d’emergència dels ajuntaments, despeses que són assumides per la Generalitat. Quines són les dones més afectades? Doncs les dones empobrides, les més vulnerables econòmicament i amb menys xarxa familiar i social. A elles hem de protegir, i hem d’evitar que hi hagi noves agressions i nous assassinats.

Quan es tracta de protegir les dones en risc (i els seus fills i filles, si n’hi ha) no poden prevaldre criteris economicistes, sinó de qualitat. La violència contra les dones no pot suposar un negoci. L’atenció a les dones que han patit agressions masclistes no es pot deixar en mans d’organitzacions que neguen la igualtat de gènere i que fins i tot fomenten la violència contra les dones, com en el cas d’algunes organitzacions religioses. L’exigència de la qualitat dels professionals és fonamental. Demanem professionals formades en perspectiva de gènere i especialitzades en violència masclista. A algú se li ocorre que la Paeria donés el servei de busos a persones sense carnet de conduir? Impensable, no? I que no s’exigeixi el compliment dels serveis que han d’oferir als veïns i veïnes? Doncs això passava amb Dona Samaritana. I us imagineu que un dia el servei de busos decideix deixar de prestar el servei? Doncs suposem que la Paeria demanaria responsabilitats i es querellaria. Doncs a Dona Samaritana, no. Per què? Ni concurs, ni contracte, ni conveni, ni control, ni seguiment. Per què? Perquè són dones en situació de violència i en extrema vulnerabilitat? Doncs per això volem un centre públic amb una gestió pública, per a què no hi hagi més violència sobrevinguda per part de les institucions i de les entitats sobre les dones.

La llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista és una eina que si s’apliqués podria garantir com a mínim el treball de prevenció, el més fonamental, i el d’atenció a les supervivents. Cal destinar recursos a protegir la vida, cal posar-hi totes les ganes del món a tenir una societat que lluiti contra el patriarcat i la violència. Cal un ajuntament que es responsabilitzi de les seves obligacions i ofereixi el servei d’emergència que es mereixen les dones, sense dilacions, sense excuses i amb un pressupost.

Per aquest motiu el Grup de Dones de Lleida hem fet una campanya informativa a la ciutat i hem recollit signatures per a la creació d’un centre públic i de gestió pública. Aquest dijous a les 18:00h. esteu totes citades a la concentració a la plaça Paeria per cridar ben fort en favor d’una vida digna, lliure de violències masclistes i una atenció de qualitat a les supervivents.

Grup de Dones de Lleida

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

juliol

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Enquesta

Com passes les vacances d'estiu?