La mobilitat a Lleida, un assumpte a resoldre

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
18-10-2021
Joan Santacana i Vélez - Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut de Cervera
07-10-2021
Sergi Talamonte - Regidor del Comúdelleida a la Paeria
24-09-2021
David Cid, portaveu ECP al Parlament, i Elena Ferre, diputada ECP a la Diputació de Lleida
14-09-2021
Lola Abelló Planas, Secretària d’Educació, Universitats, Ciència i I+D+I del PSC Comarques de Lleida, Pirineu i Aran
01-09-2021
Sergi Talamonte i Elena Ferre, Regidors del Comú de Lleida
17-08-2021
10-07-2021
Mercè Porté, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de Lleida (COILL)

Pàgines

La mobilitat a Lleida, un assumpte a resoldre

07-10-2021
La mobilitat a Lleida, un assumpte a resoldre

La mobilitat a Lleida necessita un canvi urgent. Per reduir la contaminació i els accidents, per tenir una ciutat més amable i acord amb els temps. Aquest va ser un dels motius que va generar més tensions mentre el comúdelleida era a govern. Fins i tot vam demanar la dimissió del regidor de Mobilitat i vam impedir, tot generant una suposada crisi de govern, que es retallessin 580.000 euros del servei d’autobusos.

Un govern sense rumb en el model de mobilitat per al segle XXI

Ens trobem amb uns socis de govern amb models confrontats. Un encara defensa el cotxe com a mitjà prioritari, i l’altre es veu incapaç de fer avançar les propostes que el comúdelleida va traslladar des de l’inici del mandat i que vam anar consensuant.

Ni tan sols s’han complert els compromisos més sensats i de menys cost, com la pacificació dels àmbits escolars, l’ampliació de la ZONA30 a la trama urbana, o actuacions de vianalització de determinats carrers. Lluny d’això, s’ha optat per “tallar” a demanda i no s’ha fet res per aprofitar l’oportunitat que la pandèmia ens va atorgar. Molt trist que es faci cas omís a les conclusions de la Mesa Transversal i del propi Pla d’Acció Municipal. Trist i impresentable.

La cantarella de sempre és que no hi ha recursos. Ni per encarar un imprescindible Pla de Mobilitat (estem encara amb el del 2011!). Ni per fer, almenys, les mínimes actuacions ja acordades. Res, un tros de carril bici per aquí, uns metres de vianalització (micro urbanisme) per allà i poqueta cosa més.

Urgeix tenir un Pla i una ordenança de mobilitat que responguin a la jerarquia de prioritats promesa: primer els vianants, segon el transport públic, tercer els vehicles de mobilitat personal no contaminant i, en darrer lloc, el cotxe.

La guinda: aposta pel transport públic?

I per disminuir l’ús del cotxe, és clau el transport públic. L’urbà i l’interurbà. Pel que fa a l’interurbà, celebrem que s´hagi posat data a la nova estació d’autobusos. I esperem que el govern tingui èxit en la negociació per a que les noves línies de tren Barcelona-Madrid facin parada a Lleida. Però pel que fa al servei urbà d’autobusos, pensem que l’ajuntament està perdent el tren.

Cada any gastem prop de 8 milions d’euros del pressupost municipal pel contracte amb l’empresa Moventis. Un contracte en pròrroga des de 2012 i que finalitza a l’abril del 2022, i que ens situa entre el municipis que paguen més car el servei d’autobús: 4,6 euros per kilòmetre de servei de mitjana en els darrers quatre anys. Lluny dels 2,9€/km que paguen a Salamanca, els 2,6 a Jaén o els 2,1 a Lugo. Només cal multiplicar els 1,9 milions de km anuals de servei de bus a Lleida per aquestes diferències de preu... Surten entre 3,3 i 4,8 milions d’euros anuals d’estalvi!!

Algú sap si sortirà aviat la licitació del servei d’autobusos per tal d’aconseguir aquest estalvi i millores contractuals que permetin equilibrar el cost del servei i de pas avançar en el compliment dels compromisos amb la ciutadania? Ens temem que el més calent continua a l’aigüera.

Falta coherència i bona gestió per fer les polítiques de mobilitat compromeses

Quan des de la regidoria de mobilitat i des d’economia ens deien i ens diuen que no hi ha diners per fer polítiques de mobilitat, els diem bàsicament tres coses. Que ens estan enganyant, perquè hi ha accions que no requereixen diners, només voluntat i gastar bé els que ja es tenen. Segon, que de diners n’hi hauria més, mínim 3,3 milions més!, amb un nou contracte del servei d’autobús que aturi la sagnia que el PSC ens va deixar. I la tercera que els diem i que tristament constatem és que quan es governa amb projectes confrontats i dobles lideratges no s’avança.

Per això, insistirem al govern de la Paeria que prepari urgentment la nova licitació del contracte d’autobús que ja hauria d’estar sobre la taula. Perquè necessitem un servei eficient d’autobús i necessitem els diners que ara malbaratem per fer la transformació inajornable de la mobilitat a Lleida.

Sergi Talamonte - Regidor del Comúdelleida a la Paeria

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

octubre

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Enquesta

Recuperaries la salutació amb dos petons?