Les llars d’infants privades autoritzades pel departament d’ensenyament es fan sentir

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
15-12-2022
Comissió Institut - Escola a St. Ramon
13-12-2022
Rosa Ma. Inglés Orobitg
01-12-2022
AMPA Institució Lleida
29-11-2022
Junta Territorial d'Alumni Lleida
20-10-2022
Llars d’Infants Privades autoritzades de Lleida

Pàgines

Les llars d’infants privades autoritzades pel departament d’ensenyament es fan sentir

20-10-2022
Les llars d’infants privades autoritzades pel departament d’ensenyament es fan sentir
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Som directores de llars d'infants privades de la ciutat de Lleida i formem part de l’associació de llars privades de Catalunya, l’Associació Catalana de Llars d’Infants. Voldríem manifestar el nostre descontentament vers la publicitat a tort i a dret de la subvenció a les escoles bressol públiques per l'escolarització dels infants d'EI2 (dos anys), proclamant que és gratuïta quan no és així, i sense ni gairebé mencionar les ajudes a les famílies que porten els seus infants a una llar d’infants privada autoritzada pel Departament d’Ensenyament. De fet, ens hem trobat amb un nombre important de famílies que desconeixen que existeixen.

Ja és hora que algú els expliqui que les dones amb fills menors de tres anys donades d’alta a la Seguretat Social o Mutualitat podran minorar la quota del seu IRPF fins a 1.000 euros anuals per cada fill menor de tres anys per despeses abonades a una llar d’infants privada autoritzada. A això cal afegir-hi la subvenció que se’ns ha concedit per al curs d’EI2, la qual representa 800 euros anuals per alumne i que es vol prolongar, de cara al curs següent, per a EI1 (P1). Cal que les famílies sàpiguen que el preu final de la quota mensual gairebé és el mateix que a les escoles bressol municipals, i nosaltres oferim més horari i més serveis.

Així mateix, és important tenir present que les llars d’infants privades beneficien tant l'alumnat com el sistema educatiu i les famílies, a banda d’ajudar a combatre el despoblament rural.

Considerem que és una situació molt injusta per a un volum de llars que representen el 40 % del total de les llars d’infants de Catalunya. Sense anar més lluny, la gratuïtat exclusiva del darrer curs de l’escola bressol pública ja és, en si mateixa, una gran injustícia. Per què no totes les famílies tenen els mateixos drets? Per què es limita el dret de les famílies a escollir el centre educatiu que més encaixi amb les seves preferències?

Si es vol aconseguir l’equitat en l’accés al primer cicle de l’educació infantil que se'ns va prometre des del Govern, començant per l’EI2, caldria que el Departament d’Educació tingués en compte que només augmentant 200 euros al mes la subvenció que s’atorga actualment a les llars privades ja s’assoliria la gratuïtat plena del P2 i no es deixaria fora del sistema a part dels infants. Aquesta mesura seria molt més raonable i eficient que la creació de nova plaça pública, ja que el cost de la privada és menys de la meitat que el cost de la pública, sense tenir en compte altres despeses importants, com les de construcció.

Les llars d’infants privades som una part molt important del sistema educatiu i no ens hem de sentir menystingudes, i menys després del gran exercici de responsabilitat amb la societat demostrat duran la pandèmia. Oferim un projecte educatiu innovador, amb horaris amplis que propicien la conciliació familiar i laboral, i amb equips professionals estables. Som la preferència de moltes famílies i així hauria de seguir sent si volem mantenir la riquesa que caracteritza la diversitat de la xarxa educativa de Catalunya. No som ludoteques o centres de suport familiar, els quals no tenen cap tipus de subvenció ni ajuda cap a les famílies. Les llars d’infants privades som centres autoritzats pel Departament d’Educació que lluiten a diari per posar en valor el paper essencial de l’educació durant els primers anys de vida.

Llars d’Infants Privades autoritzades de Lleida

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

setembre

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30