Minvar el volum de trànsit a la N-240. I el transport públic?

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
28-05-2018
Marea Blanca de Ponent i Pirineus
13-03-2018
Permanent del Secretariat Intercomarcal d’USTEC·STEs (IAC)
08-03-2018
Eva Lega i Esther Sancho, Crida per Lleida - CUP
08-03-2018
Grup de Dones de Lleida
08-03-2018
Comú de Lleida
08-03-2018
Marisa Xandri, Presidenta PP Lleida
08-03-2018
Secretaria de Polítiques d’Igualtat, Dona i Col·lectiu LGTBiQ del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran.
08-03-2018
USTEC-STEs Lleida

Pàgines

Minvar el volum de trànsit a la N-240. I el transport públic?

03-08-2017
Minvar el volum de trànsit a la N-240. I el transport públic?

Ja fa temps que arrosseguem el debat sobre que cal fer per disminuir l’alta sinistralitat en la carretera Nacional-240. Aquest debat i intercanvi d’opinions, en general, s’ha centrat en dues postures. D’una banda en demanar el desdoblament de la Nacional i per l’altra en defensar l’alliberament del peatge de l’Autopista AP2 com a solució.

Com a entitat ecologista, en aquestes propostes hi trobem a faltar que s’aposti per millorar, impulsar i promocionar l’ús del transport públic. Ningú en parla, quan tenim línies regulars d’autobusos i trobem una via ferroviària que va paral·lela a la carretera nacional. Si l’objectiu principal és minvar el volum de vehicles que circulen per la carretera pareixeria lògic impulsar l’ús d’aquests mitjans de transport. Però sembla que aquesta opció no existeixi ni per l’opinió pública, ni pel ventall polític ni per  la premsa. Només el periodista borgenc Miquel Andreu n’ha fet algun apunt al Som Garrigues.

S’hauria de començar per optimitzar les infraestructures que tenim. El primer pas, seria realitzar millores en l'accessibilitat, seguretat i confort a les estacions d'autobusos i de trens. I a l’hora facilitar una bona informació als usuaris. Potser caldria invertir en millorar l’accés de la informació millorant el portal web o a través d’una app. Amb la mateixa línia pensem que la integració tarifaria no s'ha explicat prou bé. També caldria complir amb la promesa (pendent des de setembre de 2015) d’establir el bus exprés entre Les Borges i Lleida, un servei amb més freqüències i més comoditats per als usuaris.

Un replantejament  del model “d’entrega” de passatgers és del tot necessari. El servei porta a tothom a l'estació de tren o autobusos. Per una ciutat de la mida de Lleida, seria més idoni que el punt d’arribada dels busos no fos només l’estació, sinó també alguns llocs estratègics com els campus universitaris, l’hospital o altres. I pel que fa al sistema ferroviari ens trobem amb poques freqüències, només cinc serveis per sentit i dia i amb uns horaris molt mal pensats per ser útils en el dia a dia. En canvi, veiem com s'han fet millores molt importants i augmentat freqüències a la línia Lleida-Balaguer. Aquestes, ja han evidenciat una multiplicació per tres del nombre d'usuaris. Queda clar que, en transport públic, l'oferta porta la demanda. Qui no agafaria el tren, si tingués bons horaris, si es pogués estalviar els riscos de l'N-240 i els problemes creixents d'aparcament a la ciutat de Lleida?

La millora del transport públic és del tot necessària tan per descongestionar el transit en aquesta via com per reduir les emissions contaminants que generen els vehicles. Segons l’estudi realitzat per Ecologistes en acció revela que tota la població de Catalunya va respirar aire contaminat durant el 2016. Entre les diferents causes a aquest problema hi trobem el repunt del trànsit per carretera i el frau en els sistemes de certificació de les emissions dels automòbils o “dieselgate”.

Per tant, millorar i potenciar l’ús del transport públic hauria de ser un repte i situar-se en el primer punt de l’ordre del dia dels polítics i de l’administració.

ADPN La Banqueta de Juneda

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

juliol

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Enquesta

Com passes les vacances d'estiu?