Sí a les energies renovables, però no de qualsevol manera

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
11-01-2022
Grup Municipal Compromís per Torregrossa
06-01-2022
Clàudia Casas Cocera
29-12-2021
Marta Vilalta, Meritxell Serret, Jordina Freixanet, Engelbert Montalà i Antoni Flores (Diputades i diputats d'ERC al Parlament per Lleida)
09-12-2021
Joan Santacana i Vélez - Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut de Cervera
01-12-2021
Sílvia Romero Galera - Regidora de l’Ajuntament de Tremp (Compromís per Tremp) i Diputada del PSC al Parlament de Catalunya per Lleida, Alt Pirineu i Aran
23-11-2021
18-11-2021
Nessa Molina - En Comú Podem Terres de Lleida

Pàgines

Sí a les energies renovables, però no de qualsevol manera

13-01-2022
Sí a les energies renovables, però no de qualsevol manera

Quan parlem dels municipis de Ponent i de la seva gent, és fàcil que ens identifiquin amb l’agricultura i la ramaderia ja que, és reconeguda la gran qualitat de la fruita, dels porcs i dels vedells de les terres de Lleida. A més a més, aquests trets característics de la nostra terra no són coneguts només per la resta de Catalunya sinó que la producció agroalimentària lleidatana és ben coneguda arreu d’Espanya i d’Europa.

Ara bé, no passa el mateix quan parlem d’energies renovables. Si analitzem els diferents projectes d’energia fotovoltaics al municipi d’Alcarràs, observem que tots compten amb un sol propietari dels terrenys, Vall Companys, i amb diferents empreses que hi participen, cap d’aquestes assentades a les terres de Lleida ni tampoc a Catalunya, sinó amb seu fiscal a Madrid.

Aquests son projectes ja aprovats i que se situaran a Alcarràs però que no només afectaran a aquest municipi. La línia d’evacuació de l’energia d’aquests projectes ha d’arribar a Albatàrrec, provocant que finques agrícoles, magatzems de fruita, granges i altres activitats econòmiques i particulars quedin afectades des d’ara i en un futur.

Són molts els pagesos i ramaders d’Alcarràs, Albatàrrec, Sudanell, Montoliu de Lleida, Butsènit, Partida de Rufea i Horta de Lleida als quals, ara fa 10 dies, els han comunicat que en serien afectats.

Mentrestant, els responsables polítics que estan governant a l’Ajuntament d’Alcarràs, concretament els alcaldes Manel Ezquerra primer i ara l’actual alcalde Jordi Janes, no han informat aquests afectats d’uns projectes que ja fa 2 anys que s’estan gestant als despatxos de l’Ajuntament d’Alcarràs, obrint les portes a les empreses promotores a l’esquena dels alcarrassins i alcarrassines i de tots els municipis afectats.

Així doncs, el Sr. Ezquerra i el Sr. Janés no poden dir als afectats que no en sabien res de l’afectació que produiria la línia d’evacuació de l’energia produïda pels parcs solars, ja que fa 2 anys que reben als promotors i coneixen els projectes de primera mà, insistint una i moltes vegades perquè no hi hagués cap impediment per tirar endavant el projecte de parc solar més gran de Catalunya.

Aquí és quan es demostra al costat de qui està l’actual govern d’Alcarràs. La seva prioritat no són pas els pagesos i ramaders ni la resta de particulars afectats del territori, sinó que prioritzen els beneficis d’una empresa privada, les inversions amb domicili fiscal a Madrid, sense pensar en el sector primari, prioritzant d’aquesta manera els interessos particulars d’alguns per damunt de l’interès general.

Des de la Secretaria de Transició Ecològica i Energètica de la Federació Regional de Lleida diem sí a les renovables, però no d’aquesta manera. Nosaltres apostem per un model distribuït que transformi l’economia i la societat implantant una nova activitat econòmica allà on es generi l’energia; un model democràtic i participat, prioritzant els projectes de les CELs (comunitats energètiques locals) amb participació de la ciutadania, en aquest cas de pagesos, ramaders i d’altres persones i empreses  situades  al territori.

Apostem per la cohesió territorial, per un model sostenible, respectuós i acordat sempre amb els diferents agents del territori. Defensem un model que afavoreixi la transició energètica compatibilitzant-ho amb la sobirania alimentària. 

Clarament, aquest no és el model que ha nascut a Alcarràs, ja que perjudica molt i molt els interessos dels afectats i també del territori.

Des de la Secretaria de Transició Ecològica i Energètica de la Federació Regional de Lleida ens posem a disposició dels afectats per recolzar-los i defensar els seus interessos.


Jaume Bernis

Secretari de Transició Ecològica i Energètica de la Federació Regional de Lleida d’ERC

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

gener

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31