La columna

La columna

Balàfia: 50 anys d’iniciativa i compromís

19-08-2022
Balàfia: 50 anys d’iniciativa i compromís
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu Jordina Freixenet (Foto Mario Gascón)

Coincidint amb la celebració del 50è aniversari de l’Associació de Veïns, aquest 2022 està sent un any molt especial per al barri de Balàfia. Mig segle de moviment veïnal, de moviment cultural, educatiu, associatiu, social i de lluites compartides que, colze a colze, han fet possible la Balàfia d’avui.

El barri va néixer amb l’impuls de l’arribada de moltes persones vingudes d’arreu que es van instal·lar en el que aleshores era la perifèria de la ciutat, un espai condicionat per la presència de les vies i el pas a nivell. Paral·lelament, l’Associació de Veïns va néixer amb l’esperit de reclamar les necessitats bàsiques i millores per totes aquestes persones i per un barri que, a dia d’avui, acull més de catorze mil lleidatans i lleidatanes.

Si una cosa podem afirmar és que l’esperit d’aquell primer dia de l’entitat veïnal segueix ben viu. Precisament, la iniciativa a l’hora de tirar endavant projectes i activitats que poden beneficiar i enriquir les xarxes de relació dels veïns i veïnes del barri és un dels trets que més els caracteritza.

Amb la Festa Major que estem celebrant aquest cap de setmana ha quedat demostrada aquesta implicació. Una actitud que, alhora, mostra l’empenta i la cohesió d’un barri on s’han celebrat activitats per a totes i fetes entre totes; activitats on impera la inventiva, la creativitat, el patrimoni, la mirada integradora i feminista, la innovació i el valor i la força del teixit associatiu.

Balàfia és una comunitat d’afectes mutus, de vincles que uneixen persones, places i escoles. És un barri referent en solidaritat, que acull i promou l’esport inclusiu, respecta la diversitat i que s’obre a la interacció entre persones de diferents edats, orígens o cultures amb la intenció d’enfortir els llaços comunitaris.

És un barri d’iniciatives socials pioneres: aquest darrer any s’hi ha instal·lat El Palet, una nova, dignificadora i integradora mirada pel que fa a la distribució d’aliments que posa en valor no només els aliments o valors com la solidaritat, sinó també els usuaris. També hi trobem el projecte de la Cristalleria Germina, ubicada al mercat de Balàfia, on a banda de disposar d’alimentació fresca i cultivada al costat de casa, treballen per donar oportunitats als joves, aportant valor social i lluitant contra el malbaratament i la pobresa alimentària.

I es que si una paraula defineix els veïns i veïnes de Balàfia és la col·laboració. En un món on impera l’individualisme, la dimensió humana i el compromís comunitari solen ser difícils de valorar. Però a Balàfia són així. En temps de pandèmia la col·laboració ha estat extraordinària; tant, que actualment el Centre Cívic també acull el punt de voluntariat de la ciutat. Però això no és un resultat que s’aconsegueix en un moment concret, sinó que és fruit de la cooperació i la voluntat innata d’ajudar els altres.

El moviment veïnal ha estat la principal escola d’aprenentatge dels valors de la cooperació, el bon veïnatge i la solidaritat fraternal. Des d’aquí, i en aquest 50è aniversari, vull fer arribar un reconeixement a tots i cadascun dels membres de les diferents juntes, lluitadors i lluitadores, que han tramès sempre aquesta voluntat de treballar per les persones i de participar en tot allò que pugui fer créixer el barri.

Ara, aquest 2022, és amb la participació de veïns i veïnes al Consell de Zona que estem compartint apassionants projectes per fer realitat diverses necessitats del barri: des del barri i per al barri.

Paral·lelament a la imminent posada en marxa del projecte educatiu de la nova escola Pinyana-Balàfia -que, malgrat el retard, durant el curs vinent serà una realitat-, un dels projectes participatius més importants en aquests moments és el definició del Pla d’usos de l’Escola Vella de Balàfia.

Però també estem treballant en altres àmbits. Per exemple, en l’àmbit d’urbanisme hem articulat l’esperada reforma del carrer Penedès per millorar la mobilitat i disposar de més espai per als vianants. A més, part dels diners que puguin arribar dels fons europeus Next Generation també aniran a parar al barri: com ja sabeu, durem a terme la construcció d’un carril bici des de Balàfia fins a Gualda, s’ha adjudicat un parc d’esbarjo per a gossos per a que els nostres peluts tinguin un espai segur i hem presentat un projecte de rehabilitació integral del Mercat Municipal de Balàfia; perquè els mercats fan barri i revitalitzar-los és un dels nostres objectius.

Aquest és el batec de Balàfia. Amb cada batec, amb cada acció i amb cada Festa, fem que Lleida no s’aturi. Així és com, barri a barri, teixim el futur de la ciutat.


Jordina Freixanet - Segona tinenta d’alcalde i regidora de Presidència de la Paeria de Lleida

Jordina Freixanet
Segona tinenta d’alcalde i regidora de Presidència a la Paeria de Lleida

Agenda

desembre

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31