La columna

La columna

Conspiració literària

18-04-2024
Conspiració literària
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Benvolgut Lector,

Que la paraula, la conversa i la tertúlia són un dels millors atributs humans, és una afirmació que fins i tot els més feréstecs, aspres i secs de tots nosaltres podrien corroborar. Sovint es diu que som allò que mengem i jo afegiria que som sobretot Paraula, tot allò que expressem i parlem amb els mots.

I tota aquesta digressió?, pensarà el lector impacient. On vol anar a parar? Doncs hi poso tot seguit context i coordenades d'espai, lloc i persones. Heus-les aquí: dimecres 17 d'abril, una llibreria de Lleida "La Fatal", en un pati interior on no floreix el llimoner ni el taronger, sinó l'esmentada Paraula. És la presentació del llibre "Los Escorpiones" d'una jove escriptora aragonesa Sara Barquinero. Per fer-hi conversa i desgranar autora i obra, la poeta local Angels Marzo conduirà la trobada.

Una introducció breu sobre l'autora, que s'agraeix, i comença la dialèctica pregunta-resposta. No han passat ni dos minuts i m'adono que estic quedant captivat perquè totes dues parlen molt bé, amb precisió i concisió, lluny de qualsevol pedanteria o barroquisme, amb ganes de comunicar. I per instint ja hi presto més atenció. Així aprenc que l'autora tracta a l'obra del suïcidi, de les teories de la conspiració tan esteses en aquesta societat de notícies falses, de la necessitat existencial. Una a una les respostes ens dibuixen una escriptora preocupada pel sentit de la vida, que no vol ni pretén donar lliçons a ningú, però que creu que cal preguntar-se i plantejar-se els temes de la depressió i la tristesa vital sense tabús. I a més a més aquesta noia jove, aquesta noia de porcellana, ha escrit una novel·la que conté cinc novel·les, 800 pàgines durant sis anys (en té només trenta). La noia de porcellana esdevé als meus ulls, de raça gegantina.

Una vegada acabat el diàleg entre ambdues m'ha semblat com si els allí presents sortíssim d'una sessió d'hipnosi de tanta atenció que hi hem posat. Compro el llibre i a la contraportada, tot anant cap a casa, hi llegeixo que la teoria de la conspiració dirigida pels poderosos vol controlar els individus mitjançant la hipnosi i els missatges subliminars.

I penso tot rient que sí, que he estat joiosament hipnotitzat, que l'experiment ha funcionat. Beneïda conspiració literària!

Carmel Aran
Una veu com la vostra

Agenda

maig

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31