La columna

La columna

Ha guanyat el NO

19-09-2014

NO. La nostra més sincera enhorabona pels escocesos i els britànics. Avui sí que ha guanyat la democràcia. Avui sí que es pot utilitzar aquesta frase amb el seu màxim esplendor. El model ha resultat exemplar, de país amb llarga tradició democràtica i amb ganes de que una regió que havia votat a favor de fer un referèndum s’expressi. Cameron va dir pocs minuts després de guanyar el referèndum que se sentia orgullós de la nació britànica i d’aquest procés, net i sense ni una sola taca negativa.

Exemple. La victòria del NO és el millor que li podia passar al procés català, que tindrà a Cameron com a aliat (tot i que poc faran per Catalunya), com a imatge del demòcrata convençut no penedit que pot afirmar amb el cap ben alt que ell va donar llibertat per escollir.

LA CONSTITUCIÓN. No, allà a les illes no tenen constitució. Al menys no com la nostra, forjada al final del franquisme per pseudo demòcrates que van aprovar un curset de democràcia exprés.

Artur Salmond. La mateixa nit del referèndum Mas era entrevistat a la televisió. Imatge distesa, alegre, tranquil·la, relaxada i convençuda. Recordava, amb aquests adjectius, al líder escocès, Alex Salmond, que ha garantit un referèndum fallit però que comportarà millores estructurals i de gestió de la nació escocesa.

Nacionalismes. El procés d’Escòcia poc té a veure amb el català. Allà no pateixen per la llengua, la cultura o la bandera. No es tracta de nacionalisme, sinó de competències administratives i de poder de gestió. Ells ja són un estat, amb més o menys reconeixement, però són reconeguts, i així ho seran.

Europa. Hem de començar a veure un desmantellament dels estats nació coneguts fins ara i sorgits i forjats arran de casaments medievals i modernes guerres mundials. L’Europa del segle XXI s’ha de construir com un ens global, que doni resposta econòmica i protecció a tots els estats membres, però desmembrada per territoris amb identitat pròpia. Hem de passar dels estats als lands, model federal, si volen, però amb protecció cultural urgent i necessària. I sense fronteres, òbviament. 

Joan Teixidó
Lleida.com

Agenda

març

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31