La columna

La columna

LA COLUMNA DE JOAN VILELLA: 'Pubilles monàrquiques o republicanes'

09-09-2019
LA COLUMNA DE JOAN VILELLA: 'Pubilles monàrquiques o republicanes'

No es la primera vegada, i suposo que tampoc serà la ultima, que ERC qüestiona la presencia de les pubilles a les Festes de Lleida i, a més, demana incorporar-hi la figura de l’hereu.

Fins aquí res de nou sinó fos perquè ara la flamant regidora de Feminisme de la Paeria, Sandra Castro, considera que les pubilles tenen un “simbolisme totalment anacrònic” i, afegeix, que no representen els valors republicans.

Suposo que la regidora Castro, que em mereix el màxim respecte, diu el que diu perquè ella mai ha estat pubilla i aquest fet li deu doldre.

Arribat aquest punt, cal recordar que, per sobre de ideologies, el pubillatge és una tradició catalana que va començar a la meitat del segle XX amb la inspiració de la figura present al Dret Civil català de la pubilla i amb l’objectiu de fomentar la representació de les joves i els joves als seus municipis en un context essencialment festiu i cultural, sense que hagin d’acudir al vessant polític.

Per tant, regidora de Feminisme de la Paeria trobo totalment desencertat que vostè pretengui ara que les pubilles hagin de portar un carnet enganxat al front per demostrar que son republicanes i no monàrquiques.

Davant d’aquesta polèmica, la majoria de les entitats veïnals dels barris de Lleida s’han pronunciat a favor de mantenir la tradició de les pubilles i, a més, demanen incorporar la figura de l’hereu.

Em sembla molt be, però en aquest sentit és bo recordar que si a la ciutat de Lleida no s’ha incorporat la figura de l’hereu es senzillament perquè fins ara cap jove s’ha presentat per ser-ho. A la propera Festa Major del mes de maig ja veurem.

Per tant, que no es pretengui des de la Paeria adulterar les tradicions de Lleida, perquè l’únic propòsit del pubillatge es ajudar i preservar la historia i els costums de Lleida i de Catalunya. Bona setmana i una encaixada per tots!


Joan Vilella
Periodista

Agenda

octubre

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Enquesta