La columna

La columna

La lectura i l'estiu

10-07-2018
La lectura i l'estiu

Ja som a l'estiu. Finestres obertes, terrasses, tertúlies de capvespre, la fruita, la calor, el soroll, la piscina i... la lectura. Sí, la lectura es cola durant aquest període i som molts els que potser recuperaran l'hàbit lector sur la plage ou sur l'herbe, benvingut retrobament!

I si anem al contingut de la lectura per saber què cal llegir, veurem dues grans tendències:

  • Els llibres “totxos”, en referència al nombre de pàgines, i aquí va des d'un clàssic com “Guerra i Pau“ als succedanis comercials de cada any.
  • Llibres curts, des de la poesia molt minoritària a novel·les i assaigs de 150/200 pàgines.

Certament, la primera opció és de persistència i exigeix més esforç. Avui volem les coses exprés i la literatura no ho és, almenys la gran literatura. Aquí posaria un exemple personal amb dos llibres meravellosos "Acció de gràcies" de Richard Ford o "La Muntanya Màgica" de Thomas Mann, literatura que ens demana temps de qualitat.

Quant a la segona opció, tot i no exigir tant d'esforç o no tan sostingut, pot tenir la mateixa categoria. Agafar qualsevol llibre curt de Zweig us farà delir el paladar literari sens dubte.

Sigui quina sigui la vostra opció, us demanaria una certa exigència i una voluntat de “treball lector". No us deixeu portar per la comoditat ni prengueu textos banals i secundaris, exigiu-vos per amor propi i perquè, carall! sou prou vàlids, literatura de nivell, delikatessen i artesanat davant producció industrial i en sèrie.  Us esperen personatges i escriptors com Madame Bovary, el Quixot, Ausias March, Dant, el capità Ahag, Anna Karenina, Bartleby, Hamlet, Ibsen, Moliere, Mistral, Kakfa, etc. Us els perdreu? Jo no!

La vida amb literatura es fa gran i gran i gran, com la Mequinensa de Moncada. Ah! Jo la literatura com l’amor de carns i ossos, o si voleu “carnal”, de paper i llibre.                                                            

Bon estiu i bona lectura!

Carmel Aran
Una veu com la vostra

Agenda

febrer

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 

Enquesta

Quan i com acostumes a escoltar la ràdio?