La columna
La Lleida bipolar.
Lleida ciutat
Deia Jorge Soler, cap de llista de Ciutadans, que si CDC i ERC no s’haguessin presentat en la coalició Junts pel Sí, els resultats haurien sigut molt diferents a Lleida ciutat. No li falta raó. Potser no haurien guanyat a la capital però haurien sigut, de llarg, la segona força a pocs vots de la primera. Cop d’autoritat d’un partit que el 2012 va treure poc més d’un 6% dels vots i que a les passades municipals ja es va erigir com a protagonista de la política lleidatana.
Ciutadans ha recollit en aquestes eleccions una part dels vora 1.200 vots que ha perdut el PSC i una gran majoria dels 3.000 que ha perdut el Partit Popular. Tot això, sumat a l’alta participació i al caràcter plebiscitari d’aquests comicis, dóna els 12.500 vots que els lleidatans han confiat al partit d’Albert Rivera.
Junts pel Sí ha guanyat més d’un miler de vots respecte a CiU i ERC l’any 2012, tot i perdre la pota més conservadora, Unió, que ha aconseguit 2.500 vots. O sigui, JxSí guanya vora 4.000 vots respecte l'any 2012 (CDC - Unió + ERC). Guanya vots però perd suport a causa de l’alta participació. A Lleida ciutat passa del 45 al 40%. Ha augmentat la CUP, que passa dels 1.500 als quasi 5.000 vots. L’augment arriba per aquells independentistes que no estarien d’acord amb la fórmula de la coalició guanyadora i que no accepten ni s’identifiquen amb Mas.
Lleida demarcació
Obríem aquesta columna amb l’èxit de Ciutadans a la ciutat de Lleida, però el territori complet ens dibuixa un panorama ben diferent, la Lleida bipolar. Del total de vots que Ciutadans ha aconseguit aquests comicis, gairebé la meitat ha estat a la capital (47,3%). Un panorama semblant es dóna al PP (41%), CSQEP (41,8%) i el PSC (39,5%). A l’altre costat de la balança hi trobem JxSí i la CUP, el vot dels quals a la capital els representa un 21,9% i un 26% respectivament. Coincideixen les xifres amb els dos blocs, el No i el Sí, d’aquestes eleccions.
Dit d’altra manera, a comarques la tendència és independentista i a la ciutat és unionista. El Sí és a les comarques i poblacions; el No és a la capital. Allò del cinturó de l’àrea metropolitana, recorden?
Lleida ciutat representa el 31,5% del total de la població a la demarcació. Si es mantingués, la bipolaritat la guanyarien de facto les comarques de Lleida, però es podria trencar aquesta bipolaritat? Sí. És possible que vegem una implantació a tot el territori de Ciutadans, que donaria espai a aquells votants que no se senten còmodes, pel que sigui, amb PSC o PP. A l'altra banda hi trobem l'exemple de Súmate i la CUP, que a l'AMB han començat a esgarrapar vots al cinturó d'aquells que, tot i sentir-se legítimament espanyols, volen trencar amb l'statu quo actual.
Veurem.