La columna

La columna

La Salut Mental, la pandèmia silenciosa

20-12-2021
La Salut Mental, la pandèmia silenciosa

Una de cada quatre persones té, ha tingut o tindrà un problema de Salut Mental al llarg de la seva vida. I en concret, s’estima que un 4,5% de la població catalana és susceptible de patir un trastorn mental greu.

En els darrers temps, la Salut Mental ha pres especial rellevància arran de la Covid-19. La pandèmia ha provocat un gran impacte en la vida quotidiana de les persones amb problemes de Salut Mental i de les seves famílies.

La necessitat d’actuació en l’àmbit de la Salut Mental és sovint desconeguda i menystinguda per gran part de la societat. En concret, al territori català, el 2020 es van incrementar un 127% els trastorns d’ansietat i un 33% els casos de depressió i altres trastorns mentals. En l’Enquesta de Salut de Catalunya 2019-2020, a la regió sanitària de Lleida, un 22,3% dels enquestats referien malestar emocional.

Estar “sa mentalment” és imprescindible per al benestar complet i l’harmonia individual i col·lectiva. Identifiquem les persones sanes mentalment com aquelles que estan satisfetes amb elles mateixes, que se senten bé amb els altres i que són capaces de satisfer totes aquelles demandes que els presenta la vida.



#ENTREVISTA: La salut mental, una pandèmia més gran que la covid-19



Els trastorns mentals son alteracions emocionals, cognitives o de comportament en què es poden veure afectades les emocions, motivacions, cognicions, conductes, aprenentatges i llenguatges -entre moltes d’altres- i, per tant, a més a més del problema emocional de base, les persones afectades presenten dificultats per adaptar-se a l’entorn social i cultural on viuen de manera persistent en el temps.

I es que el límit entre trastorn mental i Salut Mental no està prou definit i pot variar segons diferents visions o enfocaments. De fet, el cervell és l’òrgan més complex del cos humà i hi ha diversos factors biològics, genètics, emocionals, relacionals, culturals i socials que poden hi poden influir. Les actuacions han d’encaminar-se a restablir la vida d’aquelles persones que pateixen el problema tenint en compte les necessitats individuals, l’edat i essent respectuoses amb els seus drets, els de la seva família i l’entorn.

Preocupa el gran nombre de persones que encara no acudeixen a rebre tractament. Amb un adequat tractament farmacològic i psicoterapèutic, un entorn social i familiar favorable i les intervencions de rehabilitació psicosocials adequades, moltes persones amb trastorn mental poden superar les limitacions de la malaltia i estar capacitades per treballar i mantenir relacions socials.

Solitud, ansietat, depressió, trastorns de conducta alimentària i intens d’autòlisi son els principals problemes mentals. El confinament ha provocat un greu malestar emocional en el col·lectiu de gent gran i, sorprenentment, també en el dels joves. De fet, al Ple de Paeria del passat mes d’abril, ERC-AM i el Jovent Republicà vam demanar mesures per detectar i prevenir malalties mentals entre els joves, ja que les xifres són alarmants -i més encara al llarg d’aquest 2021-.

La implicació de les entitats i les administracions és bàsica per avançar en la millora de condicions de les persones més vulnerables i col·laborar en campanyes de Salut Mental. S’han de promoure polítiques socials a nivell local que treballin per la ciutadania i que desenvolupin programes preventius i d’apoderament comunitari que permetin identificar a aquelles persones que necessiten ajuda.

Cal invertir en recerca i en accions a escala comunitària que millorin el benestar emocional de totes les persones, que reforcin les relacions i que trenquin definitivament amb tots els estigmes i tabús -que fan tant o més mal que la malaltia-.
Amb campanyes de sensibilització com aquesta 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio que s'ha celebrat aquest diumenge, aconseguim, precisament, trencar aquestes barreres i apropar-nos a les persones que pateixen qualsevol d’aquestes malalties. Perquè hem de parlar de Salut Mental, de depressió, de suïcidi. La Salut Mental ens afecta a tots i cal mostrar la realitat per tenir la orientació informativa suficient com per poder abordar el problema.

Donem valor al temps, dediquem-nos a reposar, construïm un entorn emocionalment sa, reflexionem i expressem les nostres emocions amb familiars i amics i, sobretot, siguem amables. Tinguem sempre en compte la frase de Candela Penya que s’ha estès aquests dies per les xarxes: “Cada persona que veiem està lluitant una batalla de la que no en sabem res, per tant, siguem amables”.

Montse Pifarré
Tinenta d'Alcalde i Regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut a la Paeria de Lleida

Agenda

abril

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30