La columna

La columna

"Més val prevenir que lamentar - L'opinió del periodista Joan Vilella

11-02-2020
"Més val prevenir que lamentar - L'opinió del periodista Joan Vilella

En els darrers dies i pràcticament tots els dies podem llegir als diferents mitjans de comunicació noticies relacionades amb la seguretat a la ciutat de Lleida. Noticies com un robatori amb força en una farmàcia del barri de Balafia, baralles a Pardinyes que acaben arrancant una orella d’una mossegada o atracaments a punta de pistola dins d’un ascensor.

Aquest nomes son tres exemples dels diferents successos que quasi a diari passen als diferents barris de la ciutat de Lleida, inclosa l’Horta, i que requereixen d’una actuació ferma i decidida per part de les institucions que tenen la obligació de vetllar per la seguretat de tots els ciutadans, començant pel propi Ajuntament de Lleida.

Millorar la seguretat ciutadana ha de ser una de les prioritats de la Paeria i més quant ja fa anys que sen ve parlant i es un tema que preocupa als veïns. Tant es així que en la meva etapa com a regidor de la Paeria vaig proposar al govern municipal, sense èxit, tot s’ha de dir, que l’Ajuntament de Lleida crees tot un seguit de Comissaries Externes de Proximitat (CEP) als barris de la ciutat i a l’Horta amb l’objectiu d’apropar la Guardia Urbana a la ciutadania i, al mateix temps, facilitar als veïns que poguessin canalitzar de forma més directa les consultes, peticions i denuncies relaciones amb la seguretat.

Les CEP serien punts de referencia on els veïns, quant se’ls hi planteges un problema o dubte, podrien recórrer a l’assessorament d’un professional de la policia de manera més accessible i rapida que en una comissaria convencional. Fins i tot proposava que aquestes comissaries de proximitat es podrien ubicar als centres cívics que hi ha als barris de la ciutat, establint punts de recollida de denuncies i d’informació per a facilitar el contacte dels cossos policials amb la ciutadania i aproximar-se i conèixer, alhora, els problemes concrets de cada zona.

Els centres cívics ajuden a donar un clima de normalitat a l’entrevista, restant-li solemnitat i, sobretot, faciliten el seu accés als ciutadans i amb un cost zero per a la Paeria.

Amb aquest servei, sens dubte, es podria garantir l’atenció més propera d’un agent de la Guardia Urbana encarregat de recollir denuncies penals, denuncies veïnals sobre actituds que puguin generar problemes de convivència o que infringeixin les ordenances municipals, servint, alhora, a la policia per a obtenir informació de fets que s’estiguin produint al barri, com ara la ocupació de pisos, infraccions d’ordenances municipals o tràfic i consum de drogues.

Crec que es necessari establir nous mitjans per a fer més efectiu el contacte dels ciutadans amb la Guardia Urbana, i la creació d’aquestes Comissaries Externes de Proximitat seria una bona acció per facilitar l’acostament de la Guardia Urbana, no tant sols als veïns, sinó també al sector comercial, i a més contribuiria a prevenir i evitar la comissió de delictes.

La dita popular diu que val més prevenir que curar, però en el cas de la seguretat ciutadana perfectament podem dir que: val més prevenir que lamentar. Que tingueu una bona setmana!

Joan Vilella

Joan Vilella

Agenda

abril

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Enquesta