La columna

La columna

'Microurbanisme per gaudir de Lleida'. L'opinió del periodista, Joan Vilella

03-12-2019
'Microurbanisme per gaudir de Lleida'. L'opinió del periodista, Joan Vilella

He de dir que amb l'actual alcalde de Lleida, el senyor Miquel Pueyo, fa molts anys que ens coneixem fins al punt que vàrem compartir pupitre als Maristes, i des d'aleshores en tinc un bon concepte. Considero a Miquel Pueyo una persona assenyada, honesta i preparada.
Això ve a comte perquè en la darrera setmana el govern municipal que presideix ha adoptat dues decisions que, almenys per a mi, són positives per la ciutat i pels ciutadans de Lleida. Una ès la prohibició de circular amb patinet i bicicleta per l'Eix Comercial col·locant els corresponents senyals. No n'hi ha prou amb què ho digui l'ordenança, també s'ha de visualitzar. Ja era hora!.

Amb els anteriors governs de la Paeria no hi va haver manera de fer efectiva aquesta visualització de la prohibició per més que es va demanar.
I la segona, és una aposta clara pel microurbanisme en lloc de fer-ho per obres faraòniques que han endeutat les arques municipals en excés. I és que despres d'anys d'obres faraòniques i de l'oblit, per part dels diferents governs municipals, de l'urbanisme de proximitat, és hora de dirigir la política urbanística de la ciutat de Lleida del macro al microurbanisme. Un urbanisme que realitzi actuacions de millora de l'entorn, l'accessibilitat i la seguretat i que, alhora, ajudi a fomentar la convivència i millori la vida quotidiana dels ciutadans.

Durant els darrers anys, la projecció urbanística de la ciutat de Lleida ha prioritzat les grans obres en detriment d'un urbanisme de proximitat, tan necessari per convertir solars buits o degradats que no tenen un ús definit a curt termini en llocs confortable i adaptats als usos dels veïns.
Una aposta decidida per impulsar el microurbanisme als diferents barris de la ciutat permetrà millorar els serveis de les zones ja construïdes amb l'objectiu de potenciar un urbanisme que projecti actuacions de millora i amb capacitat de transformar entorns envellits o degradats en espais integradors. Aquestes petites actuacions als carrers i places han de permetre conformar zones on viure i gaudir de la ciutat.

Les tècniques urbanístiques tradicionals s'han mostrat poc àgils enfront de les demandes ciutadanes que requereixen respostes rapides en matèria urbanística. En aquest sentit, crec que s'han de definir tots els espais als barris que requereixin una actuació de millora urbana, i determinar les obres que siguin necessàries i prioritàries en cada zona.

Per tant, crec que l'Ajuntament de Lleida hauria d'elaborar un programa de microurbanisme amb l'objectiu de determinar, conjuntament amb la participació dels veïns i entitats, totes aquelles actuacions de millora urbana que es considerin prioritàries als diferents barris de la ciutat de Lleida i, al mateix temps, establir un calendari d'actuació per evitar que l'execució d'aquestes obres es faci eterna. Que tingueu una bona setmana!.


Joan Vilella
Periodista

Agenda

març

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31