La columna

La columna

Pla Estratègic del comerç de Lleida. L'opinió del periodista, Joan Vilella

19-11-2019
Pla Estratègic del comerç de Lleida. L'opinió del periodista, Joan Vilella

La ciutat de Lleida és la capital de la Catalunya interior, una capital de serveis amb una àrea d’influència de prop de 500.000 habitants i que s’ha de potenciar mitjançant una implantació d’un model comercial que sigui competitiu i racional.

La necessitat d’impulsar el sector comercial de la ciutat de Lleida com un factor estratègic resulta prioritària i passa per garantir una implantació comercial adequada, ben estructurada i localitzada, potenciant la relació del comerç tradicional amb les grans superfícies i afavorint la cooperació comercial amb l’objectiu d’enfortir el teixit econòmic de la ciutat.

Al mes de juliol de l’any passat, si no recordo malament, es va presentar el darrer estudi d’impacte econòmic i social referent a la implantació de nous equipaments comercials a la ciutat de Lleida.

L’estudi assenyala que Lleida és una ciutat de serveis per un àread’influència de 50 minuts a la rodona, on la despesa dels residents de Lleida que es queda a la ciutat es d’un 66,6 per cent, molt inferior a la d’altres municipis, i on la despesa realitzada a la ciutat pels veïns de poblacions properes tant sols arriba a un 20 per cent, el que representa una fuga comercial de 497 milions d’euros.

Es necessari evitar aquesta fuga comercial, atraient la polaritat comercial amb un model de comerç urbà que integri petites, mitjanes i grans superfícies, ajustat a les característiques i a la identitat de la ciutat, que operi de forma ordenada i que faciliti la llibertat d’elecció i l’accés igualitari per part dels consumidors en condicions de competitivitat.

S’ha d’apostar per un model de comerç ambiciós i inclusiu que no posi en risc el comerç actual que hi ha a la ciutat de Lleida i que sigui fruit del consens.

La creació de zones d’establiments de gran format i l’atractiu que provoca com a pol d’atracció per a nous consumidors i clients han d’estar degudament ordenades per aprofitar les potencialitats que podrien generar i sempre perfectament connectades amb les actuals zones comercials de la ciutat de Lleida.

El nou POUM, ara paralitzat per l’actual equip de govern de la Paeria, concretava les actuacions respecte a la ubicació de mitjanes i grans superfícies comercials a Lleida, però, malauradament, encara queda pendent un tema important com es la finalització del Pla Estratègic Comercial de la ciutat de Lleida, que es va impulsar per l’anterior Corporació i que hauria de quedar concretat i finalitzat en l’actual mandat pel nou equip de govern de la Paeria.

El que està clar es que la seva finalització i posterior aprovació per l’Ajuntament no es pot demorar més en el temps.

Que tingueu una bona setmana!


Joan Vilella

Periodista

Agenda

juliol

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Enquesta

Penses que el sector de l'hostaleria de Lleida hauria de tindre solucions...