La columna

La columna

'Un mercat maleït'. L'opinió del periodista, Joan Vilella

05-11-2019
'Un mercat maleït'. L'opinió del periodista, Joan Vilella

La rehabilitació del Mercat del Pla de Lleida, la seva posada en funcionament i la seva reobertura ha estat i és una llarga reivindicació de tota la ciutat de Lleida i especialment dels veïns del Centre Històric.

L’any 2010, set anys després del seu tancament com a mercat municipal, es va iniciar la primera fase de la rehabilitació de l’edifici gracies al finançament del Ministerio de Cultura. Amb la seva remodelació total, el mercat havia de passar a anomenar-se El Rebost del Pla i havia d’acollir onze parades i un restaurant, i s’apostava llavors per un model de disseny de projecció per al barri.

Al mes de juliol de 2012 es va iniciar la segona fase de les obres de rehabilitació. Paral·lelament, l’equip de govern de la Paeria va decidir modificar el projecte inicialment previst per deixar totes les alternatives obertes en funció de les preferències de l’operador que s’adjudiqués la gestió.

Malgrat això, el concurs obert per la Paeria va quedar desert i es va iniciar, posteriorment, un procediment negociat que al juliol de 2013 es va adjudicar a una empresa que presentava un projecte d’outlet de marques de moda. Aquesta empresa, en principi, havia de gestionar el Mercat del Pla durant 25 anys a canvi d’un cànon anual.

Dos anys després de l’obertura de l’outlet, l’empresa concessionària, JamStore, va fer públic el tancament del mercat com a outlet de tendes de moda, anunciant que estudiaria noves opcions per ubicar en aquest espai. Pero, al final, aquesta empresa, JamStore, se’n va cansar i al març de 2017 va demanar la rescissió anticipada del contracte i, un cop més, el Mercat del Pla va tancar les seves portes.

Posteriorment, hi ha hagut un altre intent d’obertura del Mercat del Pla per part d’una societat anomenada Flat Market perquè funciones com a mercat gastronòmic a l’estil del mercat de San Miguel a Madrid, amb punts de venda de productes de proximitat i parades de degustació. Malauradament, aquest projecte tampoc a fructificat i tot s’ha esfumat.

Sembla que aquest mercat tingui una maledicció, però, estigui o no maleït, considero que la Paeria ha de fer mans i mànigues per garantir el futur i la viabilitat del Mercat del Pla, ja sigui assumint temporalment l’explotació d’aquest equipament o facilitant l’accés al Mercat del Pla dels emprenedors, comerciants i hostalers per aconseguir un espai dinàmic i obert a la ciutat i perquè, a més, sigui un equipament revulsiu i dinamitzador del Centre Històric de Lleida.

Que tingueu una bona setmana!


Joan Vilella

Periodista

Agenda

juny

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Enquesta