La columna

La columna

Una lliçó històrica de periodisme

21-06-2022
Una lliçó històrica de periodisme
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Joan Mateu Parra - ACN)

Sovint ens desinformen més que ens informen a causa de múltiples raons. I és per això que ens cal anar a la font i informar-nos per aquells que en saben.

I amb aquesta premissa, el passat dilluns, 13 de juny, vaig anar a la font, a escoltar Ignacio Hutin, periodista i reporter de guerra que presentava a Lleida el seu llibre titulat “Ucrania/Donbass: Una renovada Guerra Fría”. Hi tenia, ho reconec, uns certs prejudicis favorables sobre l’autor. No el coneixia de res, però havia llegit que era argentí i, per tant, si bé representaria la visió occidental ho faria em deia, sense la moralitat colonial del pensament europeu. I a més a més l’edat de l’autor sobre 30 anys és una edat on encara l'ideal de lluita acostuma a estar ben actiu. Finalment mirant la seva biografia professional no apareixia en nòmina d’editorials o organitzacions del “status quo” afectes al poder. Vaja! Semblava una veu lliure, periodística cent per cent. Prometia.

Bravo per les meves intuïcions!! La xerrada va ser una lliçó magistral sobre Ucraïna i el Donbass, periodisme lliure i relat de fets. Com bon argentí, Hutin tenia la paraula fluïda que lliscava entre nosaltres, els assistents, amb humilitat i coneixement de causa. De tota la intervenció, se’m van quedar unes idees bàsiques i fonamentals. Heus-les aquí.

D’entrada, la invasió del Donbass o operació del Donbass no té cap justificació ni defensa. Cal afegir que no hi han ni bons ni dolents, hi han únicament persones amb mil llaços comuns que, des de 2014, miren de tallar-los i esborrar-los, una incomprensió mútua entre una Ucraïna agrícola i proeuropea i un Donbass industrial i filorús de llengua i cultura. Una altra idea clara d’Ignacio Hutin és que qualsevol recanvi de Putin seria pitjor. Putin, si més no, porta 22 anys fent de polític i té experiència de poder i diplomàcia. Aquí esmentà que Europa paga cara l’absència de la cancellera Merkel. Uns interlocutora respectada per Rússia.

L’última idea important és que el Donbass té importants recursos naturals, especialment carbó, un motiu més que ho complica tot, car afegeix benzina al foc de la guerra. La cobdícia dels diners.

Per acabar, voldria homenatjar el periodisme de guerra, tan difícil, arriscat, valent, generós, lluitador, vocacional. Crec que posar cara a aquest periodisme lliure amb la figura d'Hutin m’ajudarà a humanitzar cada foto o imatge d’Ucraïna i el Donbass.

Impossible que oblidi les paraules d’Hutin, impossible que oblidi la història viva que ens contà en directe. Impossible senzillament.

Carmel Aran
Una veu com la vostra

Agenda

juny

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Enquesta